Prema najnovijim istraživanjima, otkriveno je da postoji pouzdana indikacija koja se neizbježno manifestira 14 godina prije smrti pojedinca. U današnjem modernom dobu, često se tvrdi da je dolazak smrti događaj koji se ne može predvidjeti ili unaprijed znati. Međutim, brojna znanstvena istraživanja su postigla suglasnost da se smanjenje kognitivnih i fizičkih sposobnosti kod osobe dešava mnogo tjedana prije njihove smrti. Osim toga, nedavna otkrića sugeriraju da se približavanje smrti može predvidjeti čak i do 14 godina unaprijed.

U okviru ovog istraživanja, znanstvenici su pratili zdravstveno stanje 46.634 britanskih osoba koje su preminule u dobi od 60 godina ili više. Ovo istraživanje obuhvatilo je osobe koje su bile zdrave, kao i one koje su patile od srčanih bolesti ili demencije. Tijekom promatranja, znanstvenici su primijetili dosljedan pad krvnog tlaka kao uobičajeni simptom približavanja smrti. Osobe s dijagnozom demencije, srčanim zastojem, gubitkom tjelesne težine u kasnijim godinama i visokim krvnim tlakom doživjele su najizraženiji pad krvnog tlaka. Čak i oni koji su bili klasificirani kao zdravi, bez posebne dijagnoze, također su iskusili smanjenje krvnog tlaka.

Kako ističu medicinski stručnjaci, praćenje dobrobiti starijih pacijenata ima iznimno veliku važnost, kako sugerira ovo istraživanje. Autor studije objašnjava da bi bilo zabrinjavajuće ako bi netko pogrešno interpretirao te nalaze kao opravdanje za prestanak liječenja hipertenzije lijekovima u kasnijim fazama života. Prema znanstvenicima, od suštinskog je značaja da liječnici posvete veću pažnju važnosti pada krvnog tlaka za pacijente.

Razlog tome je što je smanjenje krvnog tlaka najočigledniji pokazatelj približavanja smrti, budući da se može kvantitativno mjeriti, a često ga prate i liječnici i sami pacijenti. Treba napomenuti da postoje pojedinci koji su vrlo detaljno predvidjeli vlastitu smrt. Među njima su osobe koje su kreatori riječi, profesionalni košarkaši i matematički stručnjaci. Neki od njih su predviđali okolnosti svoje konačne smrti, dok je matematičar čak izračunao točan datum svoje smrti.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here