Rak debelog crijeva je jedna od najraširenijih bolesti današnjice, a mnogi ljudi koji su nažalost oboljeli od ove ozbiljne bolesti nisu prepoznali simptome ili im nisu pridavali dovoljno pažnje, često zbog toga što simptome nisu povezivali s rakom debelog crijeva. Kada rak debelog crijeva doseže uznapredovalu fazu, jedan od mogućih simptoma koji se može pojaviti je kašalj.

Rak debelog crijeva, ili kolorektalni karcinom, može se prepoznati po neobičnom znaku koji se pogoršava tokom noći, a to je hronični kašalj, koji obično postaje najizraženiji u kasnim večernjim satima. Medicinski stručnjaci iz organizacije “Cancer Research UK” ističu da uporan kašalj može biti znak da se rak proširio na pluća. U uznapredovalim fazama, ovaj karcinom može se proširiti ne samo na pluća, već i na jetru. Obično se rak debelog crijeva dijagnosticira tek kada dostigne ovu fazu, a pacijent može iskusiti dodatne simptome kao što su otežano disanje, infekcije donjeg respiratornog trakta, iskašljavanje krvi i nakupljanje tečnosti u torakalnoj šupljini i respiratornim organima.

Uz to, ovi simptomi mogu biti popraćeni umorom, slabostima, gubitkom apetita, bolom u desnom abdomenu, mučninom, gubitkom težine, nadimanjem abdomena (poznatim kao ascites), žuticom i svrabom. Stručnjaci iz organizacije “Cancer Research UK” također ističu da razvoj kolorektalnog karcinoma može uticati različiti faktori kao što su starost, genetska predispozicija i način života. Ishrana također može imati ulogu u povećanju rizika od razvoja ovog oblika raka, posebno konzumacija prerađenog i crvenog mesa, gojaznost i nedostatak vlakana u ishrani.

U životu je najvažnije ostati pozitivan, ostati sretan zbog sitnih stvari i pokušati voditi računa o zdravlju prije nego bude kasno. Ishrana je najvažnija što se tiče zdravlja tako da o tome treba cijeli život voditi računa.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here