Kako biste se riješili dosadnih mrava pomoću prirodnih sredstava, možete koristiti nekoliko jednostavnih i prirodnih metoda: Bijelo sirće: U bocu s raspršivačem ulijte jednak omjer bijelog octa i vode te poprskajte ta mjesta na kojima primjećujete mrave. Radne površine možete obrisati krpom namočenom u istu mješavinu. Kuhinjska sol: Pomiješajte nekoliko kašika kuhinjske soli s prokuhanom vodom. Ohlađenu tekućinu stavite u bocu s raspršivačem i poprskajte mjesta na kojima se mravi okupljaju i ulaze u vaš dom. Sol će ih zaustaviti.

Kreda: Zgnječite komadiće kreda i posipajte ih po pukotinama uz rubove zidova, osobito na mjestima gdje se mravi često skrivaju. Cimet u prahu: Posipajte cimet po stazama kojima se mravi kreću. Mravi ne podnose intenzivan miris cimeta, pa će obično napustiti to područje. Borna kiselina: Pomiješajte tri kašike borne kiseline s tri kašike šećera u 2 dl tople vode. Namakajte komadiće vate u ovu smjesu i postavite ih na mjesta gdje se okupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina će ih uništiti.

Citrusi: Mravi ne vole miris citrusa, pa njihova okupljališta možete poprskati svježe iscijeđenim limunovim sokom. Biber: Posipajte biber po stazama koje koriste mravi. Na taj način, mravi će dobiti do znanja da u blizini nema šećera, koji obično traže. Začini u kuhinjskim ormarićima: Ljude često brine da će se mravi poigrati s namirnicama u kuhinjskim ormarićima. Da biste ih odbili, zalijepite lovorov list na posude sa šećerom ili stavite malu vrećicu s žalfijom u ormarić. Miris lovora i žalfije odbijat će mrave.

Ovi prirodni načini mogu vam pomoći da se riješite mrava bez upotrebe kemikalija i pesticida u vašem domu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here