Manastir Ostrog u Crnoj Gori dobro je poznat širom sveta zbog svoje duhovne i mistične vrednosti. Smješten na visokoj planini iznad Nikšića, ovaj sveti manastir privlači vernike i posetioce iz različitih delova sveta. U narodu kruže priče o čudima koja se tamo dešavaju, a jedna od tih priča govori o tome da će svetac čuti vaše molitve ako se bosi popnete na vrh planine do Ostroga. Ova staza do manastira nije nimalo lak poduhvat, s obzirom na kamenje, vreli trn i pesak koji otežavaju put. Neki vernici čak dolaze do manastira s krvavim nogama kao znak žrtve i posvećenosti.

Ipak, ovo je žrtva koja se često mora podneti kako biste došli do ovog svetog mesta. U poslednje vreme, manastir je postao komercijalizovan, s mini restoranima i kafićima u dvorištu, ali njegova duhovna vrednost ostaje nepromenjena. Slična čuda i priče o ozdravljenju takođe prate Manastir Kumanicu, koji se nalazi na samoj granici Srbije i Crne Gore. Ovaj manastir je podignut početkom 14. veka i okružen je prelepom prirodom.

Vernici i danas dolaze ovde u potrazi za ozdravljenjem i duhovnim isceljenjem. Postoje priče o ženama i muškarcima koji su došli ovde u nadi da će pronaći olakšanje od svojih tegoba. Primer je priča o devojci po imenu Emina iz Bijelog Polja, koja je bila nepokretna, ali se jednog jutra probudila potpuno zdrava nakon što je prenoćila u dvorištu manastira. Slična priča se odnosi na pastira Radeta Ljuića iz Grančareva, koji je, uprkos ozbiljnom problemu s nogom, pronašao spas i isceljenje uz pomoć ovog manastira.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here