Mediji u Srbiji prenose da je na sjeveru Kosova došlo do incidenta između Policije Kosova i građana . Prema saznanjima do incidenta je došlo kada su sigurnosne snage pokušale asistirati novim načelnicima Zvečana , Leposavića i Zubinog Potoka , da preuzmu loklnu vlast . Predsjenik Srbije Aleksandar Vučić kao odgovor šalje voljsku prema Kosovu.

 

 

Novi načelnici pomenutih općina , Izmir Zećiri , Ijir Peci i Ljuljzim Hetemi su u četvrtak preuzeli dužnosti u javnim objektima , jer se u zgradama općine nalaze privremeni općinski organi koji rade u sistemu Srbije . Naime , njih građani ne priznaju jer su bojkotovali izbore. Zbog toga je njima policija asistirala kako bi ostvarili svoje pravo na rad u pomenutim općinama.

 

 

Veliki broj ljudi se okupio ispred općine Zvečan i pružio je otpor , ali policija je odgovorila sa suzavcima , kao i šok bombama . Društvenim mrežama kruži video snimak na kojem se čuju rafali , a putem RTS doznajemo da je zapaljeno i policijsko vozilo.Navedeni incidenti su počeli jučer ujutro a još prije podne su se oglasile i sirene za uzbunu . Zbog cjelokupne situacije , predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je podigao borbenu gotovost jedinica Voljske RS -a na najviši nivo o naredio hitan pokret prema granicama sa Kosovom.Iz Kosovske policije pozivaju pravna i ustavna ovlašćenja da prduzimaju poicijske akcije kako bi obezbjedili bezbjednost , održali red i javnu bezbjednost , kao i to da preduzimaju policijske mjere kako bi spriječili sve kriminalne aktivnosti koje se trenutno događaju u zemlji. U sjevernoj Mitrovici u zgradi općine koja radi po kosovskom sistemu je Erden Atiq 19.maja stupio na dužnost.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here