Suđenje Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo svoje supruge pjevačice Jelene Marjanović u aprilu 2016. godine, bliži se svome kraju. Na sudu se pojavio posljednji dokaz – fotografije nasipa iz tog perioda, na kojima se nalazi i Zoran Marjanović. Ove fotografije su napravili novinari tokom potrage za Jelenom.

Dokazni postupak je već završen, osim ovih fotografija koje će biti prikazane na sljedećem ročištu zakazanom za 4. maj. Nakon toga, slijede završne riječi tužilaštva i odbrane. Sud će potom donijeti presudu, odlučujući da li je Zoran kriv ili ne za ubistvo svoje supruge Jelene. Ukoliko bude proglašen krivim, sud će odrediti i kaznu za ovaj zločin.

Podsjećamo da je odbrana prije nekoliko mjeseci predložila saslušanje pjevačica Indi i Sandra Afrika kao svjedoka. Ove pjevačice su govorile o bliskom prijateljstvu s Jelenom i dobrim odnosima s Zoranom, tvrdeći da su se Jelena i Zoran voljeli. Odbrana se nadala da će njihovim svjedočenjem isključiti bilo kakav motiv za Zoranovo navodno ubistvo supruge. Tijekom suđenja, neki svjedoci su izjavili da Jelena i Zoran nisu imali dobar odnos, sugerirajući da je taj odnos mogao biti motiv za zločin. Suđenje će nakon završnih riječi stranačkih advokata i ovog posljednjeg dokaza ući u fazu donošenja presude.

Ovo suđenje ne samo da baca svjetlo na konkretnu situaciju, već i ukazuje na širi problem nasilja nad ženama koji se mora adresirati i rješavati. Svaka optužba za nasilje nad ženama treba biti ozbiljno shvaćena i istražena kako bi se pravda zadovoljila, a žrtve zaštitile. Ovaj slučaj također podsjeća na važnost podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama i potrebi za podrškom i resursima kako bi se žrtve osnažile i zaštitile. Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem širom svijeta, a suočavanje s njim zahtijeva zajednički napor svih društvenih aktera, uključujući zakonodavce, pravosudni sistem, organizacije civilnog društva i pojedince. Potrebno je educirati ljude o štetnim posljedicama nasilja nad ženama, promicati rodnu ravnopravnost i osigurati da žrtve imaju pristup potrebnoj podršci i zaštiti.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here