Situacija između Izraela i Hamasa se rapidno pogoršava, ostavljajući ogroman broj civila, uključujući žene, djecu, i stare ljude, u neposrednoj opasnosti. Naredba Izraela o evakuaciji u roku od 24 sata, kao odgovor na napade Hamasa, predstavlja humanitarnu katastrofu. Procijenjeno je da je nemoguće da 1,1 milion ljudi napusti svoje domove u tako kratkom roku, a to dodatno otežavaju ranjenici i pacijenti u bolnicama.

Međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjene nacije, s pravom je uputila apel Izraelu da povuče ovu naredbu zbog njene razorne humanitarne posledice. Iako svaka strana ima svoje razloge i zabrinutosti u ovom konfliktu, nije prihvatljivo da se civilima nametne takav brzinski egzodus bez ikakvih pratećih sigurnosnih mjera. Takvi dramatični događaji potencijalno bi mogli izazvati još više patnje i nestabilnosti u ovom već nesigurnom području.

Također, sve veće prijetnje širenja sukoba na Bliskom istoku, uključujući moguću uključenost Hezbolaha, izazivaju zabrinutost zbog potencijalnog eskalacije konflikta i njegove regionalne dimenzije. U ovim teškim trenucima, nadajmo se da će dijalog i diplomatski napori prevladati kako bi se zaustavilo daljnje nasilje i omogućilo humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze koji su već suočeni s teškim uslovima. Gubici na obe strane su veliki, a mirno rješenje ostaje jedini održiv put prema trajnom prekidu sukoba.

Sada, više nego ikad, vrijeme je da svijet ujedini svoje napore kako bi se suprotstavio humanitarnoj krizi to jeste genocidu koji se odvija nad Palestinom. Uprkos svim političkim i teritorijalnim nesuglasicama, moralna dužnost čovječanstva je stajati uz one koji pate, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeru. Ova situacija zahtijeva solidarnost, razumijevanje i djelovanje sa svih strana. Civilni stanovnici, uključujući žene, djecu, i stare ljude, pogođeni su najviše u sukobima i suočavaju se s neopisivim strahotama svakodnevnog života pod prijetnjom raketnih napada i razaranja. Obe strane trebaju hitnu pomoć kako bi se osigurale osnovne potrepštine, medicinska njega, i sigurnost. Humanitarne organizacije i međunarodne agencije moraju raditi zajedno kako bi dostavili tu pomoć stanovnicima Gaze.

Svaka osoba, bez obzira na svoje političko ili vjersko opredjeljenje, može i treba podržavati mir, humanost i dijalog. Ovdje je očigledno ko je bez vojske, ko je okupiran, ko je ugrožen i suvišno je o tome pričati jer okupacija Palestine traje godinama. Vrijeme da se stane u kraj ovom zlu koje vlada planetom.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here