Tijekom radova na proširenju graničnog prijelaza Gostun, arheolozi su otkrili nekropolu s nadgrobnim stećcima koja potječe iz srednjeg vijeka. Radovi na izgradnji dodatne trake teretnog terminala su privremeno obustavljeni kako bi se omogućila arheološka iskopavanja i pravilan tretman pronađenih ostataka. Na ovom lokalitetu su pronađeni ljudski skeleti, u početku manjih dimenzija, uglavnom dječji, ali kako su iskopavanja napredovala, pronađeni su i skeleti odraslih osoba. Nakon što antropolog završi analize, ovi skeleti bit će predani Muzeju u Prijepolju radi daljnje obrade i čuvanja. Skeleti će biti pohranjeni u posebnim kutijama kako bi se sačuvali i proučavali.

Dosad je pronađeno ukupno 32 nadgrobna stećka, no samo će oni koji ometaju nastavak izgradnje teretnog terminala biti premješteni, dok će ostali, nakon završetka arheoloških istraživanja, ostati na mjestu gdje su pronađeni. Površina na kojoj se stećci nalaze, kako je navedeno, velika je, ali arheolozi istražuju samo dio tog područja koji je zahvaćen izgradnjom nove trake terminala i potpornim zidom. Dio zemljišta gdje se stećci nalaze je u privatnom vlasništvu i tamo se ne provode iskopavanja.

Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu planirana su da traju do sredine svibnja, a Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva odgovoran je za istraživanja na tom području. Dio stećaka bit će premješten u neposrednu blizinu mjesta pronalaska, gdje će biti konzervirani i dostupni posjetiteljima. Muzej u Prijepolju sudjeluje kao muzej općine na čijem se teritoriju nalazi ovaj lokalitet. Ovo otkriće nekropole s nadgrobnim stećcima na graničnom prijelazu Gostun predstavlja jedinstven i potresan slučaj. Granični prijelazi obično nisu mjesta gdje biste očekivali arheološke nalaze, ali u ovom slučaju, slučajnost je omogućila očuvanje i otkrivanje dijela bogate kulturne baštine. Ova nekropola s nadgrobnim stećcima pruža uvid u povijest i običaje srednjeg vijeka na ovom području.

Pronalazak ljudskih kostura, uključujući i dječje skelete, dodatno pojačava emotivnu dubinu ovog otkrića. Nalazište nas podsjeća na ljude koji su živjeli na tom području stoljećima unatrag, na njihove obitelji, priče i sudbine. Otkrivanje nadgrobnih stećaka sugerira da su ti ljudi bili značajni u svoje vrijeme, a sada, stoljećima kasnije, postaju sastavni dio povijesti koja se iznova otkriva.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here