I u današnjem danu ćemo da se dotakknemo jedne zanimljive teme , a verujemo da ste več po naslovu mogli d azaključite o čemu se rad . Dakle , kada je reč o Srbiji , grijanje na gas je u ovoj zemlji jako zastupljeno , pa tako se za dobijanje toplotne energije koristi čak 65 odsto ovog energenta , a recimo dok na dvno gorivo odpada sveka 0,5 odsto . Naime , mi ćemo u nastavku da se dotaknemo ove teme , a za koju ne sumanjamo da će va zanimati.

Naime , pored navedenog , ono što sručnjaci svakako napominju jeste da je potencijal ogreva sve veći , dok je sa druge strane biomasa koja se dobija iz brzorastućeg drveća, u suštini smatra nazovimo to “gorivom budućnosti”, a za to se koristi drvo paulovnije, čija plantaža se nalaui na imanju Gorana Mirčića, u selu koje se nalazi nedaleko od Mladenovca, a Goran je ovo drvo posadio iz znatiželje, i to prije šest godina, a ono što je zanimljivo, ali i bitno napomenuti jeste da je to inače najbrže rastuće drvo na cijelom svijetu.

Tako je Goran za domaće medije izjavio sljedeće: “Nisam verovao da jedno drvo može tako brzo da izraste i postane zrelo drvo za tako malo vremena”, rekao je on, a dodao je i to kako je od velike važnosti to što je njegova energetska vrijednost velika, pa se sve više razmišlja o njegovoj upotrebi za ogrijev. Ono što je veoma bitno jeste da je čovjek po imenu Željko Spasojevičć, koji je iz rasadnika paulovnija “Planto”, rekao sljedeće: “Nije to drvo koje ćete seći i ložiti Smederevac, ne nije to za to. Međutim, drobljeno, pretvoreno u pelet i sabijeno ono ima izvanrednu vredost. Može da se koristi čak i kao komponenta koja će za stvaranje peleta sa bukvom, ali i sa drugim vrstama”. Ostatak ovde. 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here