U Hrvatskoj se povlači hemijska olovka proizvedena u Kini, koja je bila u prodaji od 19. decembra prošle godine do 26. oktobra ove godine, distribuirana od strane lanca TEDi. Ovaj proizvod, koji je privukao pažnju svojom ružičasto-zlatnom metalik bojom, glavom u obliku zeca i ružičastim pomponom, povlači se iz prodaje zbog hemijskog rizika uzrokovanog povećanom koncentracijom kadmijuma.Distributer upozorava potrošače na ovaj hemijski rizik, naglašavajući da je kadmij teški metal koji je izuzetno toksičan i kancerogen za ljude. Njegovo najveće delovanje usmereno je ka plućima, srcu, jetri i tkivima kostiju, a karakteriše se taloženjem u organizmu s teškoćama u izlučivanju tokom vremena. Ova olovka posebno predstavlja rizik po zdravlje, a distributer poziva potrošače da prestanu koristiti ovaj proizvod.

Važno je naglasiti da su pušači duvana najčešće izloženi kadmijumu u svakodnevnom životu, s obzirom da jedna cigareta sadrži oko 2 mikrograma ovog metalnog elementa, a deo tog kadmijuma se prenosi u duvanski dim. U cilju zaštite potrošača, distributer nudi mogućnost vraćanja proizvoda trgovcu radi zamene ili povrata novca.

Ovakvi slučajevi povlačenja proizvoda iz prodaje zbog visokih koncentracija štetnih materijala ukazuju na važnost pažljivog nadzora i testiranja proizvoda pre nego što dospeju u ruke potrošača. Kadmijum, kao teški metal, predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, a ovakva upozorenja podsećaju nas na neophodnost rigoroznih standarda u proizvodnji i distribuciji.

 

Potrošači su pozvani na odgovorno postupanje i prestanak korišćenja ovog proizvoda, a distributer je brzo reagovao u cilju zaštite javnog zdravlja. Ovakvi događaji ukazuju i na potrebu za sveobuhvatnim i efikasnim sistemom praćenja bezbednosti proizvoda na tržištu, kako bi se brzo identifikovali i povukli svi proizvodi koji mogu predstavljati potencijalnu pretnju.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here