Situacija u Izraelu i Pojasu Gaze postaje sve dramatičnija kako eskalira sukob između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Hamasa. Prema izjavi portparola IDF-a, Avičaja Adraija, izraelske snage su tijekom dana izvele više od 550 napada na ciljeve Hamasa u Gazi. To uključuje visoke zgrade, kuće, infrastrukturu, položaje, stambene komplekse i druge objekte koje Hamas koristi u tom području. Na društvenim mrežama pojavljuju se jezivi snimci iz Gaze gdje se vide požari koji haraju gradom i odjekuju eksplozije. Prema nekim informacijama, Palestinci pale vatre na krovovima kako bi otežali izraelskim bespilotnim letelicama i ometali navođene projektile. Vazdušni napadi izazivaju eksplozije koje se čak čuju i u Egiptu. Portparol IDF-a napomenuo je da su izraelske snage izvele i vazdušne napade na grupe koje su pokušavale prodirati na teritorij Izraela, pri čemu je, navodno, ubijeno nekoliko stotina pripadnika Hamasa.

Predstavnik Hamasa, Hazem Kasem, izjavio je da nema naznaka o prekidu vatre jer situacija i dalje eskalira. Izraelske snage granatiraju grad Gazu i palestinsku teritoriju, dok su na udaru Hamasa južni i centralni dijelovi Izraela. Broj žrtava u ovom sukobu raste iz sata u sat, a Izrael tvrdi da je od početka napada u subotu poginulo najmanje 700 ljudi, dok je više od 2.100 ranjeno. Ova kriza izaziva duboku zabrinutost i privlači pažnju međunarodne zajednice. Situacija u Izraelu i Pojasu Gaze je izuzetno strašna i dramatična, a narod na oba strana ovog sukoba živi u velikom strahu i neizvjesnosti. Gradovi i naselja su pod neprestanim napadima i raketnim udarima, što uzrokuje ozbiljne ljudske gubitke i materijalnu štetu.

U Izraelu, građani se suočavaju s opasnošću od neprestanih raketnih napada iz Pojasa Gaze. Sirene za vazdušnu opasnost često se oglašavaju, prisiljavajući ljude da hitno traže skloništa kako bi spasili svoje živote. Mnoge obitelji su prisiljene ostati u skloništima, a svakodnevni život je paraliziran. Na drugoj strani, stanovnici Gaze suočavaju se s kontinuiranim izraelskim vazdušnim napadima koji često uništavaju njihove domove, infrastrukturu i osnovne usluge. Civilno stanovništvo u Pojasu Gaze trpi strašne posljedice ovog sukoba, uključujući gubitak života, ozljede i teške materijalne štete.

Ova kriza duboko pogađa oba naroda i izaziva veliku humanitarnu zabrinutost. Životi ljudi su ugroženi, a broj žrtava se neprestano povećava. Međunarodna zajednica prati situaciju s velikom zabrinutošću i traži načine kako bi se okončalo nasilje i postigao mir. Nadamo se da će situacija što prije dobiti rješenje kako bi se spriječila daljnja patnja i gubitak nevinih života na oba strana sukoba.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here