Mirjanu Joković, jednu od najtraženijih glumica stare Jugoslavije, proslavile su njene izuzetne uloge u filmovima kao što su “Zaboravljeni”, “Vukovar”, “Jedna priča”, “Podzemlje”, “Stršljen” i “Bure baruta”.

Rođena je 1967. godine u Užicu i već sa devet godina je počela da se bavi glumom, nastupajući u pozorištu i filmovima. Sa samo 16 godina upisala je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, gde je bila deo čuvene klase profesora Vladimira Jevtovića, zajedno sa svojim kolegama.

Devedesetih godina, Mirjana je napustila zemlju i započela karijeru kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Valensiji. Živela je u Njujorku, gde je nastupala na Brodveju, a potom u Bostonu i Los Anđelesu, gde je takođe počela da predaje glumu. Mnogi su pretpostavljali da je Mirjana otišla iz zemlje zbog ratnih dešavanja ili kako bi ostvarila karijeru u Holivudu. Međutim, istina je da je sve ostavila zbog ljubavi prema Srđanu Milenkoviću, za koga se i udala. Njen suprug, koji je dugo ostao van očiju javnosti, osvojio je srce najtraženije glumice stare Jugoslavije. Navodno je zbog njega ostavila porodicu i karijeru, jer je on oduvek maštao o životu van zemlje, a Mirjana se nije dvoumila, već je krenula za svojim izabranikom.

Mirjana je istakla da nije odbacila glumu, već je samo izabrala drugačiji način života. U Americi je pronašla slobodu koja joj je omogućila da bude ono što jeste, bilo gde i bilo kad. Naučila je nove stvari i upoznala različite kulture. Međutim, nikada nije zaboravila svoju domovinu, svoju kulturu, prijatelje i grad. Mirjana se kasnije vratila snimanju na ovim prostorima i zaigrala u seriji “Vratiće se rode”, a potom i u filmu “Živi i zdravi”. Ljubav je za Mirjanu izuzetno važna i bez nje ne bi mogla zamisliti svoj život.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here