Kako biste započeli postupak kiseljenja kupusa, prva faza je preliti ga kipućom vodom s dodatkom soli. Količina soli može varirati prema vašem osobnom ukusu, ali važno je koristiti dovoljno da se spriječi pokvarenje. Nakon što ste posolili kupus, trebate ga pokriti i ostaviti na toplom mjestu. Proces kiseljenja obično ne bi trebao trajati dulje od pet dana. Kiseljeni kupus predstavlja izvrstan izvor hrane, posebno tijekom duge zimske sezone. Ako koristite bačvu ili kontejner od pet litara, preporučuje se odmjeriti 200 grama soli i otopiti je u toploj vodi prije nego je prelijete preko kupusa.

Za postizanje otopine sa 4% koncentracijom soli, slijedite određene korake. Ako koristite manji spremnik, prvo izmjerite količinu soli koja će biti potrebna. Dodajte sol u vodu i otopite je prije nego je ulijete u spremnik. Ovaj postupak ponovite dok ne postignete željenu koncentraciju soli. Prema informacijama s agroinfonet-a, za spremnik od 120 litara koji sadrži 60 kg kupusa, potrebno je 2,6 kg soli da bi se napravila otopina od 65 litara. Stručnjaci preporučuju da ne dodajete cijelu količinu soli u vodu odjednom. Važno je držati kupus potopljenim u otopini, a korištenje ukrštenih letvica može biti korisna tehnika.

Kiseljeni kupus nije samo ukusan, već i zdrav obrok. Preporučuje se odabrati čvrste i neoštećene glavice kupusa, a kasnije sorte kupusa često su slađe i sočnije. Također, procesi fermentacije su aktivniji u tim glavicama. Ako kupujete kupus na tržnici ili u trgovini, preporučuje se ostaviti ga u hladnjaku oko 10-12 sati prije nego započnete s kiseljenjem.

Da biste započeli proces kiseljenja, prvo nasjeckajte kupus i dodajte sol. Preporučena količina soli je 20-25 grama po kilogramu kupusa, a važno je ne koristiti jodiranu sol jer može ubrzati proces kvarjenja. Neke domaćice također dodaju crni papar i lovorov list za dodatnu aromu. Nakon što dobro izmiješate sve sastojke, stavite dodatni uteg na vrh zdjele. Tijekom procesa kiseljenja, nekoliko puta dnevno lagano promiješajte kupus kako biste oslobodili višak zraka. Gotovi kiseli kupus možete spremiti u staklenke i čuvati na hladnom mjestu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here