Jučer u Banjskoj u obračunu sa samoproglašenom kosovskom policijom poginula su četvorica naših državljana, među kojima su Ivan Milenković i Bojan Mijailović iz Leposavića, kao i Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana. Srpsko stanovništvo na severu ostalo je u šoku, neverici i preplavljenom strahom, tugom i besom zbog gubitka života. Naselje u opštini Zvečan, koje se nalazi na magistralnom putu između Mitrovice i Leposavića, bilo je zatvoreno i nepristupačno tokom celog dana.

 

Viđeni su samo takozvani kosovski specijalci kako sporadično putuju do naselja u oklopnim vozilima ili u automobilima rođaka žena iz Goraždevca koje su boravile u hotelu na Rajskoj Banji. Zbog prisustva kosovske policije sa dugim cevima, pristup manastiru je bio nemoguć, a oni su bili stacionirani skoro na svakom koraku duž puta od Mitrovice do Leposavića.

Zajednica oplakuje i Stefana Nedeljkovića, sina poznatog biznismena iz Zveča. Gubitak ovih mladih života je tragedija, rezultat nepravde i terora koji ljudi više ne mogu tolerisati. Posebno Zvečani izražavaju tugu za Stefanom, ocem tri mlade devojke iz imućne porodice, i za njegovim bratom, koji je takođe povređen u napadu. Sve što žele da žive slobodno i nezavisno. Okolnosti koje su dovele do života ubijenih Srba u Banjskoj zauvek će ostati misterija. Njihova beživotna tela trenutno počivaju u kapeli Univerzitetskog centra u Prištini i čekaju obdukciju.

 

 

Niko od njihovih najmilijih još nije smogao snage da ih povrati, kaže rođak jednog od preminulih. Naim Abazi, tužilac u Prištini, otkrio je da je još jedno srpsko telo otkriveno otprilike oko kilometar i po mestu sukoba, a vlasti trenutno rade na identifikaciji te osobe. Pristup Banjskoj bio je ograničen do ranih popodnevnih sati, novosadski hodočasnici koji su tog kobnog nedeljnog jutra bili u manastiru i dalje su bili prisutni i čekali policijsko ispitivanje pre nego što su nastavili put ka centralnoj Srbiji

 

 

 

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here