Psihologinja Hana Korać je u nedavnom intervjuu za Kurir govorila o svom vrijednom radu sa Radnom grupom za mentalno zdravlje i sigurnost mladih nakon tragičnog incidenta koji se dogodio kod Mladenovca i Smedereva 3. i 4. maja. Ovaj incident duboko je potresao zajednicu i naročito mlade učenike, a Korać je istakla koliko su se deca hrabro suočila s tim događajem.

Korać je naglasila da su deca pokazala izuzetnu hrabrost i zrelost u odgovoru na ovu tragediju i pripisala to snažnom utjecaju grupe. Učenici su se zbližili i kolektivno procesuirali gubitak na zdrav i prirodan način. Takođe su uspostavili nove smernice za funkcionisanje unutar škole i iskazali empatiju prema onima koji su se trudili da se vrate normalnom životu ili da se ponovno povežu s prijateljima. Poslije svega zaista je teško ali djeca se ipak trude. Međutim naše telo pamti traume i ponekad osobe ili deca svesno ili nesvesno povuku se u sebe, promjene ponašanje, plaše se itd.

Učenici su svoju tugu izražavali kroz umetničke izraze, stvarajući crteže i spise posvećene izgubljenim prijateljima. Korać je zaključila da su deca od 3. maja najotporniji i mentalno najjači članovi društva. Ova situacija postavlja pitanje o potrebi za podrškom i tretmanom dece koja se suočavaju s traumatičnim događajima, kao i o ulozi psihologa u tom procesu.

Osim toga, pomenuta je mogućnost uvođenja upitnika koji su obezbedili Norvežani, a koji se koristi za procenu dece koja su preživela zločin u Utoji počinjen od strane Breivika. Upitnik je osmišljen da pomogne psiholozima u radu s preživelima i njihovim porodicama. Ovo je dobrovoljno učešće koje omogućava roditeljima da bolje razumeju i podrže svoju decu tokom procesa suočavanja s traumom.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here