Bivši predsednički kandidat Erik Zemur je izjavio da se nemiri u Francuskoj mogu smatrati početkom građanskog, etničkog i rasnog rata. On je uporedio situaciju sa građanskim ratom, koji predstavlja sukob između stanovništva i vlasti, što se upravo sada dešava, prema njegovim rečima.

Zemur vidi migrantsku politiku Francuske kao jedan od glavnih razloga za trenutne događaje. Takođe smatra da je policija suočena sa prevelikim pritiskom. Naređeno im je da ne ulaze u konfrontacije, kako bi se izbegle žrtve i dalje nekontrolisano nasilje, objasnio je političar. On je takođe primetio da iako je ubistvo tinejdžera neprihvatljivo (pod uslovom da sud još uvek nije donio presudu o ovom slučaju), 17-godišnja žrtva već je bila više puta kažnjavana. Prema izveštajima Europe 1, u protekle dve godine, pokojnik je bio pomenut u 15 slučajeva u krivičnim spisima i pet puta je bio procesuiran zbog odbijanja da se povinuje.

Neredi u Francuskoj traju već nekoliko dana, a započeli su nakon što je policija pucala i ubila 17-godišnjeg tinejdžera u jutarnjim satima 27. juna dok su proveravali put u pariskom predgrađu Nanter. Prema izjavama policajaca, mladić je odbio da se pridržava njihovih zahteva. Kao rezultat toga, protesti su se proširili širom zemlje: mladi su palili automobile, zgrade policije i lokalnih vlasti, pljačkali banke i prodavnice.

U nekim područjima su bile angažovane specijalne snage, korišćena su oklopna vozila i helikopteri kako bi se kontrolisala situacija.Situacija u Francuskoj izazvana nemirima nastavlja da zabrinjava vlasti i građane. Ovaj talas nasilja ima ozbiljne posledice po društvo i javni red, s obzirom na razaranje imovine, opasnost po živote ljudi i generalni osećaj straha među stanovništvom.Vlada Francuske je bila primorana da preduzme hitne mere kako bi smirila situaciju i zaštitila bezbednost građana. Dodatne snage sigurnosti su raspoređene u problematičnim područjima, a pooštrene su i mere protiv nasilnih demonstranata.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here