Tokom noći, napadači u Francuskoj su pokušali da izvrše napad na kuću Vinsenta Žanbruna, gradonačelnika pariskog predgrađa L’aj-le-Roz, koristeći pirotehnička sredstva kako bi zapalili objekat. Njihov cilj bio je da na taj način ugroze suprugu i decu ovog zvaničnika, koji su hrabro pokušali da pobegnu.
Ovaj zastrašujući incident izazvao je veliki šok u zajednici i tretira se kao pokušaj ubistva, ukazujući na ozbiljnost i opasnost kojima su bili izloženi Žanbrunova porodica i domaćinstvo.

Francuska premijerka Elizabet Born je istakla nedopustivost ovakvih incidenata. Iako Vinsent Žanbrun, gradonačelnik pariskog predgrađa L’aj-le-Roz, nije bio prisutan kod kuće, njegova supruga je zadobila prelom noge, a jedno od njihove dece je takođe povređeno. Identitet osumnjičenih za napad u L’aj-le-Rozu, južno od Pariza, još uvek nije poznat.

Žanbrun je izjavio da je bio u svojoj kancelariji i nadgledao situaciju kada je došlo do napada na njegovu kuću oko 01:30 ujutro. Napadači su provalili automobilom kroz kapiju i zapalili vozilo s namerom da se vatra proširi na kuću, navodi gradonačelnik u svom saopštenju. Supruga Melani Novak i njihova deca uzrasta pet i sedam godina su bili meta napada pirotehničkim sredstvima dok su pokušavali da pobegnu.

Novak je pretrpela prelom noge, a jedno od dece je takođe povređeno. Žanbrun je ovaj napad nazvao “pokušajem ubistva odvratne kukavičke prirode”. Istakao je da je pređena crvena linija.Javno tužilaštvo je pokrenulo istragu za pokušaj ubistva. Napad na kuću gradonačelnika Žanbruna se dogodio tokom pete noći nasilnih protesta koji su izbili širom Francuske zbog smrti 17-godišnjeg Nahela M., kojeg je policija upucala iz neposredne blizine jer nije zaustavio automobil.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here