Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je danas da je izraelska blokada i bombardovanje Gaze kao odgovor na napad palestinske militantne grupe Hamas nesrazmjeran i da predstavlja “masakr”. Erdogan je ponudio posredničku ulogu, razgovarao s regionalnim silama, Sjedinjenim Državama i drugima. No, izraelski izaslanik u Ankari je rekao da je prerano za razgovore o posredovanju.

Govoreći pred svojom vladajućom AK strankom u parlamentu, Erdogan je rekao da čak i u ratu postoje “moralna načela”, a eskalacija od vikenda je ozbiljno narušila ta pravila. “Sprječavanje ljudi da zadovolje svoje osnovne potrebe i bombardiranje civilnih domova – ukratko, korištenje svih sramotnih metoda u sukobu – to nije rat, to je masakr”, rekao je Erdogan. On je kritizirao izraelske “nesrazmjerne” napade na Gazu, tvrdeći da za njih “nema etičke osnove”, te je pozvao svjetsku zajednicu da ne bude slijepa za jednu stranu. Erdogan je također upozorio da bi bez rješenja temeljnog pitanja moglo doći do novih, nasilnijih sukoba, i pozvao Zapad da zauzme pravedan i humanitaran pristup između sukobljenih strana.

Napetosti u Gazi i širem Bliskom istoku predstavljaju duboku zabrinutost za stabilnost globalne sigurnosti. Dok se izraelsko-palestinski sukob nastavlja s više nasilja nego što smo vidjeli u godinama, mnogi strahuju da bi ova eskalacija sukoba mogla dovesti do šireg regionalnog konflikta, pa čak i potencijalnog svjetskog rata. Svjetski lideri su pod pritiskom da djeluju i posreduju kako bi zaustavili ovo nasilje i pokušali postići održivo rješenje za višedesetljetni izraelsko-palestinski sukob.

U svjetlu ovih događanja, svijet se suočava s izazovom očuvanja mira i stabilnosti. Svaka zemlja, regionalni savezi i svjetske organizacije poput UN-a moraju djelovati mudro kako bi spriječili daljnju eskalaciju sukoba. Izravni pregovori i diplomatski napori moraju se intenzivirati kako bi se riješila duboko ukorijenjena pitanja koja su uzrok sukoba. Svijet je svjestan opasnosti od regionalnog i globalnog sukoba, stoga je imperativ da svi akteri pokažu spremnost za pregovore i pronalaženje održivih rješenja. U protivnom, nepredvidive posljedice ovog sukoba mogu dovesti svijet na rub svjetskog rata, čemu se moramo odlučno suprotstaviti.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here