Fahreta Jahić Živojinović, poznata kao Lepa Brena, rođena je 20. oktobra 1960. u Tuzli. Ona je kultna pjevačica narodne muzike, koja je ostvarila sjajnu karijeru, prvenstveno živeći u Beogradu, gradu koji joj je donio slavu. Iako su njene formativne godine protekle u Brčkom, hrabro je odlučila preseliti se u Beograd i napustiti studije kako bi krenula na svoj pevački put. Također, značajan period svog života provela je i u Novom Sadu. Kroz godine, mediji su redovno isticali Brenina dostignuća, što je privlačilo pažnju javnosti i proširilo interesovanje na njenu porodicu. Nažalost, njen brat Faruk Jahić nije uspio postići status superzvijezde, iako je imao izuzetan talenat poput svoje proslavljene sestre. Iako je debitovao u popularnoj televizijskoj emisiji “Nikad nije kasno” prije sedam godina kao učesnik, nije uspio dosegnuti istu slavu kao Brena.

Brat i sestra su nastupili zajedno u toj emisiji, a Faruk je taktički prepustio sestri da razradi situaciju oko njegovog profesionalnog puta. Brena je osjećala blagi kajanje zbog svoje neaktivnosti u pomaganju bratu, jer je prepoznala različite faktore koji su uticali na njegov put u muzici. Dok je Faruk krenuo drugim putem, muzika ga i dalje progoni, a Brena ostaje velika zvijezda narodne muzike sa uspješnom karijerom.

Lepa Brena ima impresivnu i dugogodišnju karijeru koja traje više od tri decenije. Njena muzička karijera započela je još u ranoj mladosti, kada je kao talentovana tinejdžerka nastupala u lokalnim klubovima i pevala na takmičenjima. Njena snažna i emotivna interpretacija narodnih pesama brzo je privukla pažnju publike, što joj je omogućilo prve korake ka profesionalnoj karijeri.

Njen prepoznatljiv vokal, harizma na sceni i nepogrešiv osećaj za izbor pesama brzo su je lansirali u zvijezde narodne muzike. Prvi album “Čačak, Čačak” objavila je 1981. godine i odmah osvojila srca brojnih fanova. Njeni hitovi kao što su “Mile voli disko”, “Jugoslovenka”, “Pazi kome zavidiš” i mnogi drugi postali su pravi himne tog vremena. Tokom godina, Lepa Brena je nastavila objavljivati uspješne albume i snimati pesme koje su postale evergrin hitovi. Njena energična i spektakularna scenska prisutnost privukla je ogroman broj obožavatelja, a njene koncerte pratile su hiljade ljudi. Upečatljiva kombinacija tradicionalnih elemenata narodne muzike i modernih aranžmana stvorila je jedinstveni stil koji je postao prepoznatljiv ne samo u regionu, već i širom sveta.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here