Prema podacima dostavljenim Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i laboratorijskim kriterijima Republike Srbije, do 14. listopada 2023. godine zabilježena su ukupno 89 slučajeva groznice Zapadnog Nila u zemlji. Nažalost, dvije osobe su preminule od posljedica ove bolesti. Ovi slučajevi prijavljeni su iz različitih regija uključujući Grad Beograd (22), Južnobački (24), Sremski (10), Zapadnobački (9), Južnobanatski (6), Srednjobanatski (4), Braničevski (3), Severnobački (2), Kolubarski (2), Mačvanski (2), Pomoravski (2), Sjevernobanatski (2) i Nišavski (1) okrug. U istom vremenskom razdoblju, bila su dva smrtna slučaja povezana s ovom bolešću, jedan iz Južnobačkog okruga i drugi iz Zapadnobačkog okruga.

Tijekom praćenja u razdoblju od 2023. do 11. listopada 2023., zabilježeno je ukupno 632 slučaja groznice Zapadnog Nila u ljudskoj populaciji u različitim zemljama Europske unije (EU) i Europske ekonomske zajednice (EEA). Najveći broj prijavljenih slučajeva zabilježen je u Italiji (307), zatim u Grčkoj (157), Rumunjskoj (81), Francuskoj (33), Mađarskoj (29), Španjolskoj (14), Hrvatskoj (6), Njemačkoj (4) i Cipru (1). U istom razdoblju, prijavljeno je 50 smrtnih slučajeva povezanih s groznicom Zapadnog Nila, s najvećim brojem smrtnih slučajeva prijavljenih u Grčkoj (20), zatim u Italiji (18), Rumunjskoj (10) i Španjolskoj (2).

Važno je napomenuti da je zabilježen i jedinstveni slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji. Ova bolest je sezonske prirode i širi se ubodom zaraženog komarca. Primarni prijenosnik virusa Zapadnog Nila je komarac Culex pipiens, koji je prisutan i u domaćim okruženjima u Srbiji. Sezona prijenosa virusa Zapadnog Nila obično traje od lipnja do studenog. Kako biste smanjili rizik od zaraze ovim virusom, preporučuje se poduzimanje preventivnih mjera protiv uboda komaraca. To uključuje:

Korištenje repelenata na svim izloženim dijelovima tijela tijekom boravka na otvorenom.
Nošenje svijetle odjeće s dugim rukavima za zaštitu od komaraca. Boravak u zatvorenim prostorima tijekom najaktivnijih razdoblja komaraca, u zoru i sumrak. Korištenje mreža protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta kako biste smanjili prisutnost komaraca u kući. Uklanjanje izvora stajaće vode kako biste spriječili razmnožavanje komaraca. Ove mjere pomažu smanjiti rizik od zaraze groznicom Zapadnog Nila i očuvati zdravlje.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here