Maira, svježa majka, podijelila je na TikToku intimne trenutke prije i poslije svojeg porođaja, ističući da to nije bio lak proces. Njen video počinje prizorom u kojem joj suprug sređuje kosu prije nego što su kontrakcije započele. Kako su kontrakcije postajale intenzivnije i bolnije, njeni bjeloočnici su potamnjeli i postali potpuno crveni zbog pucanja malih krvnih sudova tokom porođaja. Maira je napisala: “Tog dana sam rodila najveću bebu – eksplodirao mi je svaki krvni sud na licu.” Na kraju, sve što je prošla bilo je vrijedno truda, jer je donijela na svijet zdravog dječaka teškog 4.592 grama. “Sretna sam da je sve gotovo i da ga imam”, dodala je Maira.

U komentarima su mnogi pitali zašto i kako se to desilo, a Maira je pojasnila: “Zadržavala sam dah i jako gurala, bez obzira na sve. Samo sam željela da beba izađe jer me toliko boljelo. Oči su mi bile krvave.” Drugi su komentirali i dijelili svoja iskustva s porođajem velike bebe, stvarajući podršku i razmjenu među majkama.

Važno je naglasiti da je Mairino iskustvo, iako neobično s obzirom na vidljive promjene na njenom licu, samo jedan mali dio onoga kroz što žene prolaze tokom trudnoće i porođaja. Svaka trudnoća i svaki porođaj su jedinstveni, s različitim izazovima i rizicima. Promjene u izgledu očiju tokom porođaja, kao što su pucanje krvnih sudova, mogu se dogoditi, ali često nisu ozbiljne i povlače se nakon porođaja.

Majke prolaze kroz niz fizičkih i emocionalnih promjena tokom trudnoće, porođaja i nakon njega. Nisu rijetki slučajevi povećane osjetljivosti na krvne žile tokom trudnoće, što može povećati rizik od pucanja kapilara, uključujući one u očima. Osim promjena u izgledu, mnoge žene se suoče s bolovima, mučninom, nesanicom i hormonalnim promjenama. Također je važno napomenuti da je trudnoća sama po sebi rizičan period u životu žene, sa svojim vlastitim izazovima i komplikacijama. Visoki krvni tlak, dijabetes, komplikacije sa posteljicom i druge zdravstvene probleme mogu se pojaviti tokom trudnoće, što zahtijeva pažljiv nadzor i brigu od strane stručnjaka.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here