Doktorka Snežana Bašić istakla je važnost pravilne ishrane za zdravlje srca i ukazala na neke uobičajene zablude u vezi s namirnicama. Bolesti srca predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u mnogim zemljama, pa tako i u Srbiji, što ukazuje na ključnu ulogu ishrane u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Jedna od čestih zabluda jeste da je meso, naročito crveno meso, štetno za srce, i da bi ga trebalo izbegavati. Doktorka Bašić naglašava da problem nije u samom mesu, već u aditivima i procesima prerade mesa, kao i u poreklu mesa. Kvalitetna i odgovarajuća vrsta mesa, poput govedine i svinjetine koja ne sadrže hormone, može biti deo zdrave ishrane. Takođe, doktorka ističe važnost umerne konzumacije i upozorava na štetne aditive i tretmane mesa na visokim temperaturama. Pravilno poreklo i sastav hrane, uključujući povrće, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca.

Druga rasprostranjena zabluda je u vezi sa gaziranim pićima. Doktorka Bašić napominje da su sva gazirana pića loša za srce, a posebno velike količine alkohola. Umerna konzumacija alkohola može imati blagotvoran efekat na cirkulaciju, ali prekomerna konzumacija može imati toksičan efekat na srčani mišić.

Kada je reč o gaziranoj vodi, doktorka ističe da je ugljen dioksid u njoj štetan i može izazvati povećanu kiselost u organizmu, što može štetno uticati na krvne sudove, srce i čitav organizam. Preporučuje unos prirodnog koenzima Q10 za zdravlje srca i očuvanje cirkulacije. Sve u svemu, doktorka Bašić naglašava da je ključna tačka pravilne ishrane umerenost u konzumaciji hrane i pića, kao i pažnja na poreklo i sastav namirnica koje unosimo u svoj organizam. Ispravne odluke o ishrani mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja srca i celokupnog organizma.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here