Matija Majstorović iz sela Rajac u Čačku, mladi poljoprivrednik, nastavlja porodičnu tradiciju očuvanja voćnjaka koji se prostire na osam hektara. Iako je ova godina donela izazove za voćare u zapadnom delu Srbije, Majstorovići imaju solidan rod jabuke, a njihova glavna briga nije cena, već pronalaženje stabilnog tržišta.

“Proizvodimo oko 200 tona jabuka, možda i malo više, što je prilično dobar prosek od tri do tri ipo vagona po hektaru. S obzirom na suvo voćarenje i nedostatak sistema za zalivanje, sve zavisi od godišnjih padavina. Potrebno je angažovati veliki broj radnika za berbu, a dnevnice se kreću oko 3500 do 4000 dinara, uz obezbeđen obrok i plaćen put”, izjavio je Matija Majstorović za agenciju RINA.

Njihov voćnjak, koji se prostire na osam hektara, sadrži različite sorte jabuka, uključujući ajdared, zlatni delišes, greni smit i crveni delišes. Iako su se suočili s vremenskim nepogodama poput snega u aprilu, gradonosnih oluja i obilnih kiša, kvalitet plodova je zadovoljavajući. Međutim, kako bi završili proizvodnju, neophodno je vreme pravovremeno obrati plodove. Cena jabuka još uvek nije definisana, a neizvesnost na tržištu dodatno pogađa voćare. Gubitak ruskog tržišta, koje je ranije bilo ključno za izvoz, primorava ih da traže nove kanale. Zbog toga će deo roda završiti u hladnjači dok se ne stabilizuje situacija na tržištu.

“Ove godine se još uvek ne zna cena, izvoza nema. Mi smo oslanjali celu proizvodnju na rusko tržište, ali od rata imamo problema s tim. Srbija ne izvozi jabuke u Evropu, većina je išla u Rusiju koja ima niže standarde, poput prečnika od 65 mm, za razliku od domaćih standarda od 75 mm. Sada je fokus na domaćem tržištu, a deo roda će završiti u hladnjači u Preljini, gde se čuva voće za domaće tržište”, objasnio je Majstorović. Dodatno, deo njihovih jabuka koristi se u domaćoj industriji, prerađuje se u fabrikama sokova, dok se drugi deo koristi za proizvodnju rakije, koja takođe ima svoje mesto na domaćem tržištu. Ovaj pristup pokazuje raznolikost i prilagodljivost u cilju održavanja stabilnosti i uspešnosti porodičnog gazdinstva.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here