Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, stoga je važno provjeriti potrebnu dokumentaciju za putovanje u inozemstvo kako biste izbjegli probleme, posebno na graničnim prijelazima. Nedavno se jedan slučaj dogodio u Kuršumliji, kada su dijete i njegova baka vraćeni s crnogorske granice.

T.N. iz Kuršumlije podijelila je svoje iskustvo i objasnila da je njen sedmogodišnji sin zajedno s bakom krenuo na putovanje u Čanj. Dijete je s nestrpljenjem iščekivalo ovo putovanje i sanjalo o trenutku kada će vidjeti more. Roditelji su osigurali zdravstveno i putno osiguranje za dijete, a odobrenje osiguravajuće kuće za putovanje zahtijevalo je odobrenje oba roditelja. Sakupili su sve potrebne dokumente iz matične knjige i zdravstvenu iskaznicu, a nitko ih nije obavijestio da su potrebne još neke isprave.

Sredinom noći, majka je primila uznemirujući telefonski poziv od svoje majke, koja joj je rekla da se dijete i baka nisu mogli preći granicu i da će se vratiti kući taksijem. Problem je bio u tome što dijete nije imalo putnu ispravu. Majka je izjavila da je dijete bilo razočarano i umorno tijekom putovanja te je nadala da će do jutra imati priliku vidjeti more i uživati s bakom.

Putovanje je bilo pažljivo planirano i organizirano preko agencije, a smještaj je već bio rezerviran. Nažalost, nisu shvatili da dijete također treba putovnicu, koju nisu izvadili. Sada će brzo riješiti taj problem i nastaviti s planiranim putovanjem. Majka prepoznaje da je to njihova odgovornost jer su propustili dobiti potrebne informacije, ali želi upozoriti sve roditelje da bi izbjegli iste probleme. Napominjemo da je na stranici Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore navedeno da državljani Republike Srbije mogu boraviti u Crnoj Gori do 90 dana s važećom putnom ispravom koja ne zahtijeva vizu. Stoga je važno provjeriti sve potrebne dokumente prije putovanja kako biste imali bezbrižno i ugodno iskustvo.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here