Jovanka Broz i Nada Budisavljević su biološke sestre koje su, nakon gubitka roditelja u ranim godinama, provodile veći dio svog djetinjstva razdvojene. Nada i njihova druga sestra Zora su boravile u različitim institucijama, uključujući internate, sirotišta i domove. Nakon završenog školovanja, Nada je postala bibliotekar pod vodstvom Josipa Broza Tita. Nakon nekoliko godina razdvojenosti, Nada se ponovno povezala s Jovankom i Titom te boravila s njima u njihovom stanu u Užičkoj 15. Tijekom tog razdoblja, Nada je bila suzdržana prema Jovanki i Titovim osobnim stvarima. Taj period karakterizira stroga tajnovitost i potreba da se očuva apsolutna diskrecija o događajima koji su se odvijali u njihovom domu.

Postoji naznaka da su postojali specifični uvjeti, paktovi ili sporazumi koji su obvezivali osoblje Josipa Broza Tita i Jovanke da ne otkrivaju detalje svog privatnog života. Iako Nadi nikada nije traženo da potpiše takav ugovor, provodila je dosta vremena s Titom i Jovankom i bila je upućena u njihov unutarnji svijet.

Nada Budisavljević objavila je knjigu pod nazivom “Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz” 2015. godine, u kojoj je otkrila mnogo detalja o životu Josipa Broza Tita i Jovanke Broz iz njezine perspektive. Iako je Jovanka bila ponosna Titova službenica, nije bilo znakova ili informacija o njihovoj romantičnoj vezi prije braka.

Jovanka je često bila opisivana kao ozbiljna i tajanstvena osoba koja nije dijelila detalje o svom privatnom životu, uključujući bilo kakve potencijalne romantične veze. Osim toga, tekst otkriva da je Jovanka odlučila udati se za Tita 1952. godine, iako nije bilo znakova te veze prije tog trenutka. Nada se prisjeća šoka koji je taj trenutak izazvao u njihovoj obitelji, kao i odluke da se presele u novi stan u kasnijim godinama, što je Jovanka smatrala nepravednim s obzirom na druge bez kuće. Nadina perspektiva također naglašava Jovankinu odanost Titu i njezinu ulogu u štiti ga od potencijalnih problema i šteta. Nada opisuje Jovanku kao čvrstu i nepopustljivu osobu koja je svojom postojanošću nalikovala na kremen. Nažalost, tekst sugerira da je Jovankina snaga bila iskorištena od strane drugih.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here