Sultan Hasanal Bolkiah iz Bruneja, rođen 15. srpnja 1946. godine, trenutni vladar Bruneja, ima zanimljivu životnu priču i bogatu prošlost koja ga čini jednim od najbogatijih i najmoćnijih monarha na svijetu. Sin je sultana Omara Ali Saifuddiena III, koji ga je odabrao za nasljednika još u djetinjstvu. Nakon što je stekao privatno obrazovanje, Hasanal Bolkiah nastavio je studirati u inozemstvu, uključujući Victoria Institution u Kuala Lumpuru, Malezija, i Kraljevsku vojnu akademiju u Sandhurstu, Engleska. Trenutno, Sultan ima tri supruge i ukupno dvanaestoro djece – pet sinova i sedam kćeri. Njegovo bogatstvo dolazi iz obilja nafte i prirodnog plina u Bruneju, čineći ga jednim od najbogatijih sultanima na svijetu.

Jedan od impresivnih detalja iz njegovog života je njegova raskošna rezidencija, koja se smatra najvećom privatnom rezidencijom na svijetu. Ima nevjerojatnih 1.788 soba, 257 kupaonica i čak klimatizirane staje za 200 konja. Sultan Hasanal Bolkiah također je strastveni kolekcionar automobila s impresivnom zbirkom od preko 7.000 automobila, uključujući mnoge luksuzne modele. Njegova strast za Mercedesovim vozilima je tako izražena da je postao najveći kolekcionar Mercedesovih vozila na svijetu. Unatoč svojim bogatstvima i luksuznom životu, Sultan Bolkiah je suočen s kritikama, posebno u vezi s ljudskim pravima i ograničenjima koja postoje u Bruneju, poput zabrane konzumacije alkohola, zabrane slavlja Božića i kićenja izloga blagdanskim ukrasima. Iako je sudjelovanje u nekim vjerskim obredima dopušteno u privatnosti svojih domova, zabranjeno je prikazivanje javnih znakova proslava.

 

Sultan Hasanal Bolkiah je također poznat po svojim luksuznim zabavama i ceremonijama, kao što je kraljevsko vjenčanje njegovog sina koje se opisuje kao najraskošnije vjenčanje na svijetu. Njegovi sinovi, poput princa Azima, također su poznati po svojim ekstravagantnim zabavama na kojima prisustvuju svjetski poznate osobe. Međutim, sultan se suočio s kontroverzama i kritikama u vezi s njegovim načinom života i pristupom ljudskim pravima. Neki su iznijeli priče o nehumanim uvjetima rada i poniženjima na njegovom dvoru, što je rezultiralo ozbiljnim kritikama.

Uz sve svoje bogatstvo i raskoš, Sultan Hasanal Bolkiah ostaje zanimljiva i kontroverzna figura u svjetskoj politici i vladanju.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here