Nastavak našeg današnjeg članka donosi zanimljivu priču koja je duboko povezana sa ženskim zdravljem, a o tome govori doktorica Aleksandra Kostić iz Doma zdravlja “Dr. Simo Milošević”. U posljednje vrijeme, ginekolozi u Srbiji bilježe porast broja pacijentica koje traže liječničku pomoć. Liječnica otkriva koje zdravstvene rizike žene često susreću.

Urogenitalne infekcije postaju najčešći razlog posjeta ginekologu tijekom ljetnih mjeseci, zajedno s preventivnim pregledima. Dr. Kostić napominje da žene provode više vremena na plaži, kupaju se u potencijalno nečistim vodama i dulje borave u hladnoj vodi. Nositi mokre kupaće kostime, sjediti na vlažnim ručnicima i nositi neprikladnu odjeću dodatni su faktori rizika za infekcije. Tijekom ljeta, učestale infekcije uključuju Candidu, Escherichia coli i druge crijevne bakterije.

Iako su ove bakterije i gljivice obično prisutne u urogenitalnom traktu žena u malim količinama, njihova ravnoteža može biti narušena. Kada postoji obilje laktobacila, dobrih bakterija, one štite od infekcija. No, kada se populacija tih mikroorganizama smanji, preostale gljivice i bakterije mogu se razmnožavati i uzrokovati probleme. Mnogi pacijenti koji trebaju liječničku pomoć često prijavljuju da su se zarazili tijekom odmora ili nakon kupanja u bazenu. Tipični simptomi ovih infekcija uključuju pojačani iscjedak, svrbež, neugodne mirise, nelagodu tijekom mokrenja i učestalo i bolno mokrenje.

Dr. Kostić napominje da je važno educirati mlade žene o opasnostima nesigurnih seksualnih odnosa te promiskuiteta i čestih promjena partnera. Korištenje kondoma je ključno zaštite od spolno prenosivih bolesti. Preventivne mjere uključuju redovne ginekološke preglede, kao što su Papa test, kolposkopija i ginekološki ultrazvuk, te obavezno samopregledanje dojki. Dodatno, preporučuje se ženskim probioticima koji se mogu konzumirati ili primjenjivati lokalno tijekom ljetnih mjeseci radi prevencije. Također, važno je naglasiti higijenu, nositi udobnu pamučnu odjeću i izbjegavati sintetičko donje rublje i tangice. Nakon izlaska iz vode, presvlačenje mokrih kupaćih kostima odmah je preporučljivo, zaključuje dr. Kostić.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here