Scott Ritter, bivši američki vojni obavještajac, iznio je svoju procjenu da predsjednik Ukrajine, Volodymyr Zelensky, možda nema sposobnost okončati sukob i da bi mogao biti prisiljen na predaju. Ovo mišljenje Ritter je izrazio kao odgovor na komentar Johna Kirbyja, koordinatora strateških komunikacija u Vijeću za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, koji je izjavio da samo Zelensky ima ovlasti za pregovaranje s Rusijom. Ritter smatra da je Kirby u zabludi i da se neprijateljstva neće završiti samo na Zelenskyjevu želju.

Ritter tvrdi da su namjere Rusije u ovom sukobu bile prisiliti Ukrajinu na pregovore, a ne osvojiti ili zauzeti cijelu zemlju. Prema njegovim riječima, cilj je bio natjerati Ukrajince za pregovarački stol, što je Rusija željela postići prije izbijanja samog sukoba. Ritter također primjećuje da ukrajinska vojska postaje svjesna te situacije, iako su borbe još uvijek žestoke i odnose mnoge živote.

Uz to, Ritter spominje nekoliko značajnih događaja koji su se dogodili u vezi s ruskim vojnim dužnosnicima. Na primjer, general Sergej Surovikin je smijenjen s položaja načelnika Zračno-svemirskih snaga, a vođa Wagnera, Jevgenij Prigožin, poginuo je u avionskoj nesreći pod sumnjivim okolnostima.

Također, Ritter ističe da se čini da je bivši ruski obavještajac Igor Grkin, poznat kao Igor Strelkov, postao meta Kremlja. Strelkov je kritizirao rusku vojnu taktiku i Putinov režim te je pritvoren pod optužbom za ekstremizam. Postoji zabrinutost za njegovo zdravlje, a ranije je osuđen na doživotni zatvor u odsutnosti zbog umiješanosti u obaranje leta MH17 Malaysia Airlinesa 2014. godine. Strelkov je također optužen za djela ekstremizma prema ruskom kaznenom zakonu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here