Ovo je trinaesti dan sukoba u Izraelu koji je započeo napadom palestinske ekstremističke organizacije Hamas na južne dijelove zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra. Egipat je pristao otvoriti granični prijelaz s Pojasom Gaze kako bi dostavio humanitarnu pomoć u tu palestinsku enklavu putem 20 kamiona. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da bi pošiljke mogle početi stizati već u petak. Izrael je naglasio da neće spriječiti dostavu humanitarne pomoći ako ona ne dolazi do Hamasa.

Biden je tijekom posjeta Izraelu podržao tvrdnje te zemlje da nema nikakve veze s eksplozijom bolnice u gradu Gazi, u kojoj je, prema palestinskim službenicima, stradalo 471 osoba. Od napada Hamasa 7. oktobra u Izraelu je stradalo oko 1.400 ljudi, a u odgovoru izraelskih zračnih udara na Pojas Gaze poginulo je oko 3.500 osoba. Uz oko 1.500 tijela pripadnika Hamasa koja su pronađena na teritoriju Izraela, ukupno je dosad sukob odnio 6.400 žrtava.

Britanski premijer Rishi Sunak stigao je u Izrael. Sky News navodi da se očekuje da će šef vlade iz Downing Streeta obaviti razgovore s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Isaacom Herzogom. Beth Rigby, urednica političkog odjela britanske televizije, objavila je da službenici britanske vlade upozoravaju da ne treba očekivati čuda od Sunakova posjeta. EU upozorava društvene mreže da zaštite korisnike ako Hamas počne emitirati uživo pogubljenja talaca u Pojasu Gaze.

Thierry Breton, povjerenik Europske unije za unutarnje tržište, upozorio je društvene mreže da se pripreme za rizik od “uživo pogubljenja” koja bi mogla prenositi palestinska ekstremistička organizacija Hamas.  Kao dio našeg dijaloga s platformama, posebno smo ih zamolili da se pripreme za rizik od uživih pogubljenja koje bi mogao provesti Hamas, rizik kojeg moramo zaštititi naše građane. Tražimo jamstva da su platforme dobro pripremljene za takvu mogućnost – rekao je Breton tijekom govora u Europskom parlamentu, izvještava CNN. Glasnogovornik brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa, rekao je prošlog tjedna da će Hamas početi provoditi pogubljenja civilnih talaca i prenositi ih putem društvenih mreža i medija ako Izrael bude gađao civile u Gazi bez upozorenja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here