Uobičajeno je verovanje da hrana pruža utehu duši, ali stručnjaci gledaju drugačije na ovu temu. Pojam “emocionalnog prejedanja” javlja se kada ljudi posežu za hranom kako bi se nosili sa svojim emocionalnim problemima. Dok je osećaj prave gladi normalna pojava, postoje situacije kada žudnja za hranom traje čak i nakon što su pojeli tri glavna obroka i dve užine.

U osnovi, hrana postaje način da se potisnu, umanje ili čak potpuno izbegnu osećaji kao što su tuga, nedostatak ljubavi, potreba za intimnošću, strah ili bes – bilo koja emocija koja u nekom trenutku donosi nelagodnost. Za razliku od fizičkog gladi, koja se može odložiti, emocionalna glad zahteva trenutno zadovoljstvo i teško je od nje odustati. Konzumacijom hrane pokušavamo da ispunimo prazninu u sebi.

Slatkiši se često preferiraju u slučajevima emocionalnog prejedanja, jer su istraživanja pokazala povezanost između žudnje za slatkim i potrebom za ljubavlju i bliskošću. Takođe, hrana nam pruža osećaj ispunjenosti koji može izostati u drugim aspektima našeg života.

Važno je napomenuti da postoje dve različite kategorije hrane: primarna hrana i sekundarna hrana. Sekundarna hrana odnosi se na stvarnu hranu koja se konzumira na tanjiru osobe. S druge strane, primarna hrana obuhvata različite aspekte života kao što su ljubav, odnosi, karijera, fizička aktivnost, duhovnost i prijateljstva. Važno je shvatiti da način ishrane značajno utiče na naše opšte blagostanje. Da biste rešili problem emocionalnog prejedanja, preporučuje se potražiti savet stručnjaka koji vam može pomoći da identifikujete osnovne uzroke ovog problema, eliminirate ih i razvijete odgovarajući plan ishrane uz istovremeno povećanje fizičke aktivnosti. Kombinacijom ovih strategija možemo postići željene rezultate i, što je još važnije, sprečiti buduće epizode emocionalnog prejedanja. Psihoterapeut Vesna Danilovac detaljnije objašnjava važnost ovog pristupa.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here