Most preko Zapadne Morave, koji povezuje čačanska sela Mrčajevce i Slatinu, danas je potpuno uništen usled snažne bujice i obilnih padavina koje su zahvatile celo područje Čačka. Ovaj most je već od novembra 2022. godine bio zatvoren za saobraćaj zbog nebezbednosti uzrokovanog pucanjem stubova. Iako je korišćenje mosta bilo zabranjeno, meštani su ga ipak koristili kako bi stigli do svojih polja na mrčajevačkoj strani. Za lokalno stanovništvo, most je predstavljao najbližu vezu ne samo sa gradom, već i sa njihovim parcelama.

Jedan od meštana u Mrčajevcima izjavio je da su sada suočeni sa neizvesnošću i ne znaju kako će se nositi sa ovom situacijom. Iako je Vlada Republike Srbije u decembru prošle godine izdvojila sredstva za sanaciju mosta, radovi nikada nisu započeti. U čačanskoj opštini, iako se bujice polako smiruju, još uvek prave velike probleme. Pripadnici Civilne zaštite su tokom cele noći radili na ispumpavanju vode iz kanala za navodnjavanje kako bi se izbeglo izlivanje i poplava naselja Kej.

Zbog obilnih padavina, reka Musina je prelila svoje obale, zbog čega su putevi Rekovac – Trstenik i Mrčajevci – Kraljevo kod mesta Adrani neprohodni od juče. Poplave u Srbiji su prouzrokovale značajnu štetu infrastrukturi, a stanovnici nekoliko mesta su morali biti evakuisani iz svojih domova. Ukupno je proglašeno 51 vanredna situacija. Sinoć, oko 20 časova, zbog poplava je izvršena evakuacija 60 ljudi u naselju Mala Guba u Prokuplju, a jutros je ukupno 142 osobe evakuisano na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja, Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca, saopštili su iz MUP-a.

Uzorak vremenskih promena na Balkanu postaje sve nepredvidljiviji, a vremenske nepogode postaju sve češće. Tradicionalni koncept četiri jasno definisana godišnja doba više nije primenjiv u potpunosti.Klimatske promene su dovele do sve ekstremnijih vremenskih uslova, uključujući intenzivne kiše, poplave, suše, oluje i vetrove. Ovi ekstremni vremenski događaji mogu izazvati značajne štete na infrastrukturi, poljoprivredi, životnoj sredini i ljudskim životima.Ovakve promene u vremenskim obrascima imaju veliki uticaj na lokalno stanovništvo koje se sve više suočava sa izazovima prilagođavanja novim uslovima. Takođe, poljoprivrednici, vlasnici malih preduzeća i zajednice koje su zavisne od prirodnih resursa suočavaju se sa novim izazovima u održavanju svojih delatnosti.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here