U pitoresknom selu Pačir, smještenom na sjeveru zemlje, nalazi se umjetno stvoreni izvor koji izbacuje ljekovitu crvenu vodu. Ovaj rijedak fenomen može se naći iu drugim dijelovima svijeta, poput Australije, Senegala i Bolivije. Topla voda koja izvire iz izvora dokazano je blagotvorna u liječenju različitih bolesti, uključujući probleme s kožom, kostima i kosom.

U posljednjim godinama, živopisna boja vode privukla je posebnu pažnju mladih generacija koje teže postizanju savršenog “ružičastog” izgleda. Banja Pačir, smještena u općini Bačka Topola u Vojvodini, nalazi se između Bajmoka i Stare Moravice. Blizu je Subotice, udaljena svega 30 kilometara, od Novog Sada oko 90 kilometara, a od Beograda oko 180 kilometara. Prema službenim stranicama lokalne turističke agencije, topla voda iz izvora Pačir izvire iz dubine od 1400 metara i ima visok sadržaj soli, pružajući posjetiteljima jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Dok voda izranja na površinu, prolazi kroz različite slojeve stijena i obogaćuje se raznovrsnim mineralima. Među tim mineralima su natrij, jod, sulfati i brom, zajedno s drugim korisnim elementima. Voda izlazi na temperaturi od 72 stupnja Celzijusa, a postupno se hladi na raspon od 30 do 35 stupnjeva. U početku, voda ima miris sličan jodu i drugim začinima, ali taj miris postaje poznat nakon nekoliko minuta. Jezero u Pačiru ima koncentraciju soli od 21-22 grama po litri, zajedno s bogatstvom minerala.

Zahvaljujući svojem sastavu, ove toplice su dobile certifikat koji potvrđuje njihova terapijska svojstva. Topla slana voda ne samo da pridonosi općem blagostanju i jačanju imunološkog sustava, već također posjeduje jedinstvena svojstva za liječenje različitih bolesti, posebno kožnih poremećaja, reumatizma i stanja nakon ozljeda. Pačirske toplice obuhvaćaju prostrano jezero površine 2000 četvornih metara, kao i dva zatvorena bazena na otvorenom. Tijekom zimske sezone, objekti mogu primiti do 200 posjetitelja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here