Osobe koje su izložene većem riziku od razvoja bubrežnih bolesti uključuju one koje pate od dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili imaju genetsku predispoziciju za te bolesti. Ključni pokazatelji i simptomi bubrežnih problema uključuju česte epizode mokrenja ili poteškoće u kontroli mokrenja, bol i nelagodu u donjem dijelu leđa, bolno ili otežano mokrenje te oticanje različitih dijelova tijela, poput nogu, trbuha i lica. Treba naglasiti da bubrezi obavljaju ključnu funkciju u tijelu, uključujući proizvodnju do 150 litara krvi svakog dana, filtraciju i uklanjanje viška tekućine i dvije litre otpadnih tvari, regulaciju krvnog tlaka te stvaranje crvenih krvnih stanica. Bubrezi su iznimno važni za održavanje ravnoteže u tijelu.

Nekoliko faktora može pridonijeti upali bubrega, bilo akutnoj ili kroničnoj. To uključuje infekcije i imunološke reakcije koje uzrokuju oštećenje bubrega. Imunološki odgovor može biti potaknut kada antitijela napadnu bubrege ili druge antigene u tijelu. Akutna upala bubrega može imati različite uzroke i, ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnog bubrežnog zatajenja. Poznato je da genetska predispozicija, težina bubrežnih bolesti i infekcije, poremećaji imunološkog sustava poput lupusa, te prekomjerna uporaba antibiotika i lijekova protiv bolova, često doprinose upalama bubrega.

Osobe koje su podložne bubrežnim bolestima, posebno oni koji su imali operacije mokraćnog sustava, trebali bi biti svjesni ključnih simptoma koji ukazuju na upalu bubrega. Ti simptomi uključuju mentalnu dezorijentaciju, suhu i osjetljivu kožu, visoki krvni tlak, anemiju, bolove u donjem dijelu leđa, oticanje ekstremiteta, gubitak apetita, promjene u okusu i zadahu, zimicu i probleme s mokrenjem. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma tijekom duljeg razdoblja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste utvrdili uzrok i započeli odgovarajući tretman.

U borbi protiv problema s bubrezima i mokraćnim sustavom, postoje prirodni lijekovi koje možete pripremiti kod kuće kako biste održali svoje bubrege zdravima. Jedan od učinkovitih čajeva za detoksikaciju i kao diuretik jest čaj od peršina. Ovaj čaj je bogat flavonoidima, esencijalnim uljima, vlaknima, vitaminima i mineralima, te pomaže tijelu da se riješi štetnih tvari. Antioksidansi u peršinu također pružaju zaštitu od slobodnih radikala. Čaj od peršina izuzetno je učinkovit u pročišćavanju gotovo svih tjelesnih organa, s posebnim naglaskom na bubrege. Za pripremu ovog čaja trebat će vam limuni, sitno nasjeckani peršin, celer, đumbir i voda. Svi sastojci osim vode trebaju se pomiješati u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, zatim se doda voda i ponovno izmiksira. Ovaj čaj možete konzumirati tijekom dana kako biste maksimizirali njegove koristi za vaše bubrege.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here