Ako ste isprobali različite proizvode za čišćenje WC šolje, ali niste potpuno zadovoljni jer se i dalje suočavate s napornim ribanjem, možda je vreme da se okrenete efikasnoj domaćoj mešavini koja će vam omogućiti da postignete blistav rezultat za samo desetak minuta. Tvoja WC šolja će zablistati kao nova, a ova kombinacija sastojaka će se takođe uhvatiti u koštac s kamencom i rđom.Da biste se upustili u ovu avanturu čišćenja, trebaće vam zaštitne rukavice kako biste se zaštitili od kontakta sa sastojcima, ali ne brinite, jer ceo proces će biti završen veoma brzo. Hidrogen peroksid i amonijak, koje možete nabaviti u apoteci, su ključni sastojci ove magične mešavine.

Hidrogen peroksid je dobro poznat po svom lekovitom delovanju na posekotine i rane, ali isto tako ima izvanredna svojstva za čišćenje. Zahvaljujući svojim antibakterijskim i anti-gljivičnim svojstvima, ovaj sastojak se bori protiv bakterija, buđi i neprijatnih mirisa. Može se koristiti za čišćenje raznih površina, uključujući posuđe, tepihe i pločice. Takođe je efikasan za izbeljivanje kućnog tekstila i posteljine, kao i za uklanjanje kamenca iz lavaboa, kade i naravno, WC školjke.

Amonijak je takođe moćan čistač za kućanstvo, budući da razgrađuje masnoću i ulje putem razgradnje staničnih proteina. Ova supstanca je ključna komponenta mnogih proizvoda za čišćenje. Međutim, s obzirom na to da kućne hemikalije često nisu jeftine, a njihova potrošnja se brzo gomila, kombinovanje hidrogen peroksida i amonijaka predstavlja odličan način da sami napravite efikasno i ekonomično sredstvo za čišćenje.

Evo kako da to postignete:**Sastojci:**
– 100 ml amonijaka (10%)
– 100 ml hidrogen peroksida (3%)Za početak, uzmite plastičnu bocu s raspršivačem ili staklenu posudu. Očistite je tekućom vodom i obrišite je suvim papirom ili peškirom. Pre nego što sipate amonijak, obavezno obucite gumene rukavice, masku i po mogućstvu zaštitne naočare radi sigurnosti. Potom, postepeno sipajte hidrogen peroksid u amonijak, lagano mešajući bočicom.Nanesite ovu smesu direktno na površinu zahvaćenu rđom i kamencom, ili je možete naneti na čistu, suvu krpu i prisloniti na površinu. Ostavite tako da deluje oko 10-15 minuta. Nakon tog vremena, temeljno isperite površinu vodom. Imajte na umu da je važno raditi u dobro provetrenom prostoru i nositi masku kako biste se zaštitili od mirisa i isparenja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here