U moderno doba, postalo je jednostavno potajno promatrati pojedince, bez obzira gdje se nalazili. Mobilni telefoni, fiksni telefoni, računala i čak sateliti omogućavaju špijuniranje, što je postala sveprisutna praksa. Na internetu se može pronaći mnogo špijunske opreme dostupne po razumnim cijenama, što je omogućilo pristup mnogima. Iako posjedovanje uređaja za snimanje i praćenje u mnogim zemljama nije protuzakonito, njihova zloupotreba je često ilegalna.

Nedavno je Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Državne bezbednosti, razgovarao s novinarom Nikolom Vujovićem s Kurir televizije o ovom pitanju. Spasić je istakao da su dani viteštva prošli, a špijunaža više nije isključivo rezervirana za državne i obavještajne službe. Tajni špijunski uređaji, alati za praćenje i oprema za snimanje sada su lako dostupni javnosti. Ono što je nekada bilo rezervirano za vlade koje provode špijunske operacije sada je sveprisutno među običnim građanima. Šokantno je da gotovo svaka deseta osoba posjeduje uređaj koji im omogućava prisluškivanje i nadzor drugih. Softver za tajno praćenje postao je najpopularniji način špijunaže.

Spasić tvrdi da je oko polovine stanovništva u Srbiji pod nadzorom putem tih uređaja. Naveo je incident u kojem je muškarac, sumnjajući u vjernost svoje djevojke, instalirao takav uređaj na njezinu opremu. To mu je omogućilo praćenje njezinog kretanja i konačno je otkrio njezin sastanak s bivšim partnerom. Danas su ovi uređaji lako dostupni putem interneta ili privatnih mreža, te ih je moguće nabaviti po niskim cijenama. Iako postoje ovlaštene trgovine koje prodaju takve uređaje, mnogi se odlučuju za jeftine alternative uvezene iz Kine. Cijena ovih uređaja varira, pri čemu se jednostavni uređaji poput kamera u obliku olovke prodaju po nekoliko eura, dok su napredni špijunski uređaji sa satelitskim funkcijama skuplji.

Spasić je također demonstrirao uređaj koji je opisao kao skriveni nadzorni alat. Taj uređaj se može postaviti u vozilo kako bi pratilo njegovo kretanje i snimalo razgovore unutar vozila. Takvi uređaji su doveli do raznih kontroverzi i problema u mnogim odnosima, pa je donesen zakon koji zabranjuje objavljivanje bilo kakvih snimaka ovakvih radnji. Osobe koje krše taj zakon suočavaju se s ozbiljnim posljedicama. Kazne za građane mogu biti zatvor do dvije godine, dok su kazne za državne službenike koji zloupotrebljavaju državnu opremu čak tri godine. Unatoč postojanju tih zakona, Spasić tvrdi da se oni u praksi rijetko primjenjuju.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here