“Nikada neću zaboraviti taj dan”, prisjeća se Bojana, koja je s mužem i četiri kofera svojevremeno stigla u Norvešku. To je bio početak njihovog putovanja u potpuno drugačiji svet, daleko od njihovog rodno-mesta, u zemlju koja se čini dalekom i drugačijom u odnosu na njihove navike i običaje. Po dolasku, susrela se s toplim osmjesima svojih novih komšija koji su brzo ponudili pomoć. Imali su malo toga osim praznog stana, ali ponudili su svoje resurse i srce. Pozajmili su im stolice, pomogli im da prevezu ambalažne kartone na reciklažu, a čak i bili malo ljuti što nisu zamoljeni da besplatno prevezu njihovu veš mašinu.

“Norvežane je jako teško steći kao prijatelje, ali kad jednom stekneš njihovo poverenje, to je zauvek”, kaže Bojana. Ona redovno deli svoje iskustvo i korisne savete o životu u Norveškoj na svom YouTube kanalu. Bojana je takođe podelila svoje iskustvo pravljenja tradicionalnih jela poput pite sa mesom i sirom, koja je naišla na pozitivan odgovor kod njenih norveških komšija. Kada su se odigrali sportski susreti, kao što je meč Srbija – Norveška, svako je ponio svoje zastavice i sledio svoje nacionalne timove.

Norvežani, kako opisuje Bojana, ne forsiraju druženje, ali su uvek tu kad ih trebate. Spremni su pomagati u selidbama, pružiti podršku, a nikada neće uzimati novac za to. Bojana i njen muž su često priređivali obroke za druge, poklanjajući im ručak ili picu. Oni veruju u međuljudsku povezanost i ljubaznost. Bojana je također otkrila zanimljivosti o cenama pelena u Norveškoj u odnosu na hleb, iznoseći kako su pelene često jeftinije od osnovnih namirnica poput hleba. Govorila je i o kulturi šetanja u prirodi u Norveškoj, gde je pozdravljanje svakoga tko se nađe na vašem putu nepisano pravilo.

Što se tiče stila i mode, Bojana je primetila da su Norvežani praktični i jednostavni. Ne forsiraju posebno oblačenje za posao i često se oblače slično. Moda nije toliko važna kao praktičnost i udobnost. Bojana je delila i svoje iskustvo s norveškim načinom ispijanja kafe, otkrivajući da je Norveška druga zemlja na svetu po broju popijenih šoljica kafe, odmah iza Finske. Norvežani često koriste termos i nose kafu sa sobom, a ponekad ispijaju i do pet do šest šoljica kafe dnevno.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here