Večera je važan obrok koji može utjecati na vaše zdravlje, spavanje i kontrolu težine. Iako se vreme obroka razlikuje širom sveta, postoji opšti savet da bi večera trebala biti lakša i unositi se nekoliko sati pre spavanja kako bi se omogućila dobra probava i kvalitetan san. Takođe, postoje određene namirnice koje bi trebalo izbegavati u večernjim obrocima kako biste izbegli probleme sa varenjem i nesanicu.

Neki od saveta nutricionista u vezi sa večerom uključuju: Izbegavanje crvenog mesa: Crveno meso može biti teže za varenje i može usporiti proces mršavljenja. Umesto toga, birajte lakše izvore proteina kao što su piletina, ćuretina ili jaja. Ograničavanje kupusastog povrća: Kupus, brokoli, prokelj i kelj mogu izazvati nadimanje i sporu varenje. Iako su nutritivno korisni, izbegavajte ih u večernjim obrocima. Smanjenje masnih i začinjenih sireva: Masni i začinjeni sirevi mogu biti teško svarljivi i sadrže zasićene masne kiseline. Radije birajte lakše sireve.

Odbacivanje pržene hrane: Hrana pržena u ulju može biti opterećenje za želudac i creva, posebno kada se konzumira u večernjim satima. Radije birajte pripremu hrane na pari ili na grilu.  Izbeći sladoled: Sladoled, posebno u večernjim satima, može biti visokokaloričan i sadržavati šećer. Umesto toga, birajte sezonsko voće ili niskokalorične zamene za sladoled.Ograničavanje začinjene hrane: Previše začinjena hrana može podići telesnu temperaturu i otežati uspavljivanje. Radije koristite blaže začine kao što su origano, ruzmarin, peršun i bosiljak. Pažljiv izbor ribe: Neke vrste ribe, poput skuše, lososa i harengi, mogu biti teže za varenje i sadržati visok nivo masnoća. Radije birajte belu ribu kao što su bakalar i oslić.

Ograničenje čokolade: Čokolada sadrži kofein i šećer koji mogu ometati san i rad srca. Iako tamna čokolada može biti korisna u umerenim količinama, izbegavajte je u večernjim satima ako želite da ostanete vitki i spavate bolje. Ovi saveti mogu vam pomoći da napravite mudre izbore za večeru i održavate zdrave navike ishrane koje podržavaju vašu dobrobit.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here