U novije vrijeme, kako zime postaju sve blaže, primjećuje se porast prisustva insekata u ranom proljetnom periodu. Istovremeno, sa porastom temperatura, pojava stršljenova postala je neizbježna. Ovi neželjeni insekti mogu znatno ometati uživanje u lijepim danima provedenim na otvorenom, bilo ispred kuće, na balkonu ili terasi. Stršljeni, poznati po svojoj agresivnoj prirodi, česta su prijetnja ljudima. Također, problem sa gnijezdima stršljenova je uobičajen u mnogim područjima. Stršljeni brzo reagiraju na nagla kretanja, svjetlost ili jake mirise u svojoj blizini.

Oni se mogu prepoznati po agresivnijem ponašanju u usporedbi s pčelama, kao i po većoj veličini i smeđe-crnoj boji. Osobe koje su alergične na otrov stršljenova moraju biti posebno oprezne. Stoga je važno poduzeti posebne mjere kada su stršljeni prisutni u vrtu ili oko kuće. Da biste ih uspješno uklonili, ključno je razumjeti što ih tjera na povlačenje. Važno je priznati da ako osoba ima alergijsku reakciju na otrov stršljenova, preporučljivo je potražiti stručnu pomoć za liječenje.

U svijetu postoji oko 20 različitih vrsta stršljenova. Ti insekti predstavljaju značajan izazov za dobrobit ljudi, jer jedan ubod stršljena može biti potencijalno smrtonosan. Iako postoje mnoge kućne metode za suzbijanje stršljenova, mnoge od njih su se pokazale neučinkovitima. Stoga, ako tražite prirodne načine za rješavanje stršljenova, imate na raspolaganju više alternativa. Određene biljke, poput majčine dušice i eukaliptusa, imaju sposobnost da odbijaju stršljenove. Ako imate ove biljke u svom dvorištu, one su idealno rješenje u borbi protiv prisustva ovih insekata. Ulje paprene metvice ističe se kao jedno od najučinkovitijih sredstava za odbijanje stršljenova.

Jednostavno pomiješajte jednu žlicu ulja paprene metvice s malom količinom vode i nanesite tu smjesu kao sprej. Taj sprej je dovoljno jak da otjera stršljenove iz vaše neposredne blizine. Važno je imati na umu da samostalno uklanjanje ovih insekata može biti opasno, zbog čega je preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka koji ih mogu učinkovito ukloniti. U mnogim slučajevima, ljudi koriste plastične zamke napravljene od boca sa šećerom kako bi privukli stršljenove, budući da su svjesni čega stršljenovi bježe. Međutim, postoje neki korisni savjeti kako držati stršljenove podalje od kuće i vrta. Preporučuje se izbjegavati ostavljanje hrane, slatkih napitaka i sokova na otvorenom, te osigurati da su kante za smeće dobro zatvorene.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here