Braća Novica i Srba Stanković, trenutno stanovnici Kozjeg Dola kod Trgovišta, prošli su kroz izuzetno teško iskustvo tokom svojih godina provedenih u Severnoj Makedoniji. Nisu samo radili bez novčane nadoknade, već su bili izloženi lošim uslovima rada dok su obavljali poslove čobana kod različitih poslodavaca. Ova braća često se prisećaju tih teških trenutaka i lošeg života koji su vodili u Severnoj Makedoniji, gde su radili kao deo radne eksploatacije. Njihova sećanja na to razdoblje neće izbledeti, iako su se sada skrasili u Kozjem Dolu od 2005. godine.

Začetak njihovog teškog iskustva potiče iz detinjstva, nakon smrti oca Krstana i preseljenja njihove majke Olge u selo German kod Krive Palanke. Tada su morali da se suoče sa izazovima rada kao čobani i životom u nepovoljnim uslovima. Srba je, kao sedmogodišnjak, bio prisiljen da čuva ovce i spava u neadekvatnom smeštaju. Ova priča naglašava važnost pružanja prava i dostojanstva svim radnicima i potrebu za zaštitom ljudskih prava i sloboda.

Iako su sada slobodni, njihov život nije lak. Održavaju se sa svega devet hiljada dinara socijalne pomoći i prikupljanjem šumskih plodova. Takođe, uzgajaju nešto povrća u plasteniku. “Naš život je izuzetno težak, nije ni približno jednostavan. Nemamo svoj dom, nemamo svoju kuću, živimo privremeno u staroj školskoj zgradi”, rekao je Novica.

Cudne stvari se, čini se, mogu dogoditi bilo gde i bilo kada. Sudbine braće Novice i Srbe Stanković iz Kozjeg Dola kod Trgovišta, kao i mnoge druge neobične priče, svjedoče o tome. Njihova iskustva podsjećaju nas da život može biti nepredvidljiv i pun izazova. Ova priča nas takođe podseća da su solidarnost i podrška među ljudima od suštinskog značaja u suočavanju sa teškoćama. Braća su se suočila sa nepravdom i teškoćama, ali su uspela da ostanu zajedno i da pronađu načine da prežive. Ove priče nas podsećaju da ne smemo uzimati stvari zdravo za gotovo i da treba ceniti slobodu i osnovne ljudske prava. Cudne stvari se dešavaju svuda, ali uz podršku, odlučnost i zajednički trud, ljudi mogu prevazići i najteže situacije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here