Istina je da postoji mnogo faktora koji utječu na potrošnju goriva u vozilima. Kada je riječ o korištenju klime, njemački auto klub (ADAC) je proveo testove koji su pokazali da korištenje klime može povećati potrošnju goriva u prosjeku za 10 do 15 posto. Međutim, napredak u tehnologiji klimatizacije smanjuje taj utjecaj. Također, mjesto vožnje ima važnu ulogu u potrošnji goriva. U urbanim područjima potrošnja može biti veća za oko 20 posto, dok na otvorenim cestama pri brzini od oko 100 km/h potrošnja raste za otprilike šest posto. Zanimljivo je da pri vožnji unatrag potrošnja goriva može skočiti i do 70 posto.

Da biste smanjili potrošnju goriva, preporučuje se reguliranje temperature u vozilu na način da bude što autonomnija. Automatska postavka klime (postavka “auto”) na automatskim klima-uređajima je najučinkovitija opcija. Također, produženi vikendi i praznici mogu biti prilika za opuštajući odmor, ali važno je da se dobro odmorite prije vožnje kako biste izbjegli umor za volanom.

Nedostatak sna može dovesti do mikrospavanja, što su kratka razdoblja nesvjestice koja mogu uzrokovati nesreće u prometu. Epizode mikrospavanja traju obično između dvije do četiri sekunde, tijekom kojih vozač može privremeno “isključiti” i postati dezorijentiran. Simptomi mikrospavanja uključuju klimanje glavom, nehotično zatvaranje očiju i usporene reakcije.

Najosjetljivija vremenska razdoblja za mikrospavanje su između 22:00 i 12:00, 2:00 – 5:00 i 14:00 – 16:00. Ako osjetite simptome umora i mikrospavanja, najbolje je zaustaviti se na sigurnom mjestu, uzeti pauzu i hidrirati se. Ključno je izbjegavati vožnju ako niste dovoljno odmorni i spremni za sigurno upravljanje vozilom. Iako je danas jako skupo gorivo bez auta se ne može,prevoz je neophodan u većini slučajeva gdje god pošli.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here