Problemi s probavom postaju sve češći među ljudima, a uzrokuju ih nezdrava prehrana, ubrzan način života te nedostatak tjelesne aktivnosti. Osobito tijekom ljetnih mjeseci, stomačni problemi postaju još izraženiji. Kako bismo se uspješno suočili s tim posljedicama, ključno je obratiti pažnju na unos vlakana u našu prehranu.

Dr. Zoe ističe da bi svi trebali težiti konzumaciji 30 grama vlakana dnevno, ali istraživanja pokazuju da čak 91% ljudi u Velikoj Britaniji još uvijek ne unosi dovoljno vlakana u svoju prehranu, a slična situacija je i kod nas.

Prehrana bogata vlaknima povezana je s manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva. Da bismo povećali unos vlakana, preporučuje se uvrštavanje zdravih namirnica u naše obroke, poput jogurta s integralnim žitaricama, voća, orašastih plodova i sjemenki za doručak, ili priprema salate s grahom za ručak. No, važno je napomenuti da se moramo postupno navikavati na povećan unos vlakana kako bismo izbjegli neugodne simptome.

Dr. Zoe naglašava da je zdravlje naših crijeva izravno povezano sa cjelokupnim zdravljem organizma. Održavanje zdravih crijeva ima pozitivan utjecaj na naš imunološki sustav, jer čak do 70% imunih stanica se nalazi u crijevima. Crijevna sluznica igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog odgovora, te služi kao barijera za blokiranje ulaska štetnih mikroba u tijelo. Ova sluznica sadrži veliki broj antitijela koja su od vitalnog značaja za pravilan rad imunološkog sustava, omogućujući mu da reagira na infekcije i ozljede, a istovremeno štiti zdrava tkiva od napada. Uz pravilnu prehranu, očuvanje zdravlja crijeva igra ključnu ulogu u održavanju općeg zdravlja tijela. Zato je važno da se brinemo o našem probavnom sustavu kako bismo unaprijedili imunološki odgovor i osigurali dobro zdravlje i blagostanje.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here