Soda bikarbona, već dugo vremena, koristi se kao tradicionalni lijek u našem društvu za različite zdravstvene probleme te za održavanje čistoće u domaćinstvima. Međutim, postoji mnogo upita o njenoj djelotvornosti i sigurnosti u tim svrhama. Nutricionistica Ana Petrović je na Instagramu dala objašnjenje kako bi razjasnila nedoumice oko upotrebe sode bikarbone u ljekovite svrhe.

Ana potvrđuje da interna primjena sode bikarbone može privremeno ublažiti blagu ili sporadičnu dispepsiju, što uključuje simptome kao što su žgaravica, nelagodnost i bol u želucu. Također, koristi se i u liječenju metaboličke acidoze, jer soda bikarbona može djelovati kao antacid, neutralizirajući višak klorovodične kiseline u tijelu. Preporučuje se konzumacija sode bikarbone nakon obroka kako bi se ublažili ovi simptomi. No, ukoliko simptomi traju dulje od dvije sedmice, nužno je potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Važno je napomenuti da na tržištu postoje proizvodi označeni kao “soda bez aluminija”. Međutim, ovo je često marketinška taktika, jer natrijev bikarbonat, glavni sastojak tih proizvoda, ne sadrži aluminij u svom sastavu.

Također, neka populacija treba biti oprezna kod konzumacije sode bikarbone. To uključuje trudnice, dojilje, osobe starije od 65 godina i djecu, osobe s kardiovaskularnim bolestima (uključujući hipertenziju, anginu pektoris i zatajenje srca) te osobe koje koriste određene lijekove poput kortikosteroida, aspirina, litija, metotreksata, tetraciklina, rifampicina i drugih. U svakom slučaju, prije nego što se koristi soda bikarbona ili bilo koji drugi dodatak prehrani u terapijske svrhe, uvijek je preporučljivo konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako bi se osigurala njena sigurna i učinkovita upotreba.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here