Radnici Beogradskog vodovoda i kanalizacije su nedavno, u ulici Miodraga Živanova, izveli neobičan “lov” u okviru svojih poslova, otkrivši neobičnog “kapitalca”. Verovatnoća ovakvog ulova je izuzetno retka, a situacija je izazvala pažnju u lokalnoj zajednici. Naime, radnici su prilikom uklanjanja zapušenja iz kanalizacione mreže izvukli ogromnu fosnu koja je bila skoro visoka 2 metra. Ovaj neobični “ulov” privukao je pažnju lokalnog stanovništva i postao zanimljiv događaj u naselju Vojvode Vlahohića.

Pored neobične fosne, radnici su se suočili s još jednim ozbiljnim problemom. Nakon što su izvukli fosnu, otkrili su čak milijardu vlažnih maramica koje su se našle u kanalizacionoj mreži. Ovo je jasno ukazalo na problem bahatog odlaganja otpada u kanalizaciju, a naročito vlažnih maramica. To je postalo ozbiljna pretnja za zapušavanje ne samo kanalizacije u zgradama i ulicama, već i za čitavu infrastrukturu.

U objavi na društvenim mrežama, lokalni aktivisti su osudili bacanje vlažnih maramica u kanalizaciju i istakli ozbiljnost ovog problema. Upozorili su da takve navike štete ne samo ljudima, već i prirodi jer vlažne maramice sadrže hemikalije koje imaju negativne i dugotrajne posledice na zdravlje ljudi, ali i na okoliš.

Takođe, istakli su da vlažne maramice nisu biorazgradive i ostavljaju trajne ekološke tragove na planeti. Na kraju, pozvali su na promenu u odnosu prema kanalizaciji i okolišu, naglašavajući da takve promene moraju da počnu od svakog pojedinca. Time su podvukli važnost lične odgovornosti u zaštiti našeg okoliša i očuvanju infrastrukture. Ovaj slučaj jasno ukazuje na potrebu za edukacijom i promocijom svesti o očuvanju okoline među građanima. Kao što pazimo svoju kuću tako trebamo paziti i okolinu,sve je to naše i mi to koristimo, u budućnosti naše nove generacije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here