Iako se trenutno mnogo pažnje usmjerava na sukobe u Izraelu i Ukrajini, važno je priznati da su to samo dva od mnogih konflikata širom svijeta. Ovi sukobi variraju po svojoj prirodi, uzrocima i posljedicama, a svaki od njih predstavlja svoju posebnu priču i izazove. Neki od ključnih svjetskih sukoba koji se i dalje odvijaju ili su doživjeli evoluciju u proteklom vremenu uključuju:

Izrael i Hamas: Sukob između Izraela i Hamasa datira unazad decenijama i ima duboke političke, etničke i religijske korijene. Ovo je jedan od najdugotrajnijih i najkompleksnijih sukoba u svijetu. Nedavni sukobi ponovno su izazvali veliki broj žrtava i humanitarnu krizu u Pojasu Gaze. Rusko-Ukrajinski sukob: Ruska invazija Ukrajine 2014. godine rezultirala je teritorijalnim promjenama u Ukrajini, s pravilima sukoba u regiji Donbasa i Krimskim poluotokom koji su podijeljeni između ukrajinske i ruske kontrole. Iako intenzitet borbi varira, sukob još uvijek traje i predstavlja znatnu prijetnju sigurnosti i stabilnosti u istočnoj Europi.

Nagorno-Karabah: Decenijama je spor između Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha bio zamrznut. Međutim, sukob je ponovno eskalirao u 2020. godini, rezultirajući gubicima i promjenom teritorija. Sirijski građanski rat: Ovaj dugotrajni sukob, koji je izbio 2011. godine, doveo je do velikih razaranja, humanitarne krize i masovnih migracija. Unutarnji i vanjski akteri bili su uključeni u ovaj sukob, a pitanje Sirije ostaje nerešeno. Sudanski sukob: Sudanski sukob obuhvata niz različitih konflikata i građanskih nemira, uključujući i borbu za kontrolu resursa. Sudanske oružane snage i različite pobunjeničke grupe sudaraju se u ovom dugotrajnom sukobu.

Južni Sudan: Nakon sticanja neovisnosti od Sudana 2011. godine, Južni Sudan se suočio sa svojim vlastitim građanskim ratom koji je doveo do ozbiljne humanitarne krize. Svaki od ovih sukoba ima svoje specifične uzroke, a njihove posljedice utječu na ljude u tim regijama i širom svijeta. Međunarodna zajednica, uključujući organizacije poput Ujedinjenih naroda, nastavlja raditi na rješavanju tih sukoba i postizanju trajnih rješenja kako bi se zaustavila patnja i izgradila trajna stabilnost.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here