Zahvaljujući vrijednom doprinosu ribara iz Herceg Novog, Institut za biologiju mora iz Kotora obogatio je svoje istraživanje o jednoj rijetkoj vrsti ajkule koja obitava u Jadranu – peščanom morskom psu (Carcharhinus plumbeus).

Izvještaj Instituta ističe nezamjenjivu ulogu ribara u očuvanju i istraživanju hrskavičavih riba, posebno morskih pasa i raža. Zbog njihove suradnje, zabilježen je povratni ulov peščanog morskog psa koji je ranije bio označen u blizini Venecije. Fascinantno je što je ova jedinka ponovno uhvaćena na udaljenosti od čak 326 nautičkih milja (preko 600 kilometara) od svoje prvobitne lokacije, što je posebno značajno s obzirom na to da je sam morski pas dug manje od jednog metra.

Ova iznimno velika distanca između dvije lokacije gdje je zabilježena jedinka dodatno potvrđuje mobilnost i migracijske navike peščanog morskog psa u Jadranu. To pruža važne informacije o načinu života i kretanju ove rijetke vrste, što je od suštinske važnosti za njeno istraživanje i zaštitu. Osim što su ribari ključni partneri u prikupljanju podataka, njihova suradnja s Institutom za biologiju mora ima snažan utjecaj na očuvanje morskog ekosustava i svih njegovih stanovnika. Njihov angažman omogućuje znanstvenicima bolje razumijevanje života i ponašanja morskih pasa, što posredno pridonosi njihovoj zaštiti i održavanju ravnoteže morskog okoliša.

Ovakva suradnja između lokalnih ribara i znanstvenika ukazuje na važnost zajedničkog napora u očuvanju prirode i istraživanju njenih tajni. Svaka nova spoznaja o životu i migracijama peščanog morskog psa pruža dragocjen doprinos očuvanju jednog od najvrijednijih dijelova jadranskog ekosustava. Sve vrste su podjednako bitne u moru tako da je jako važno da se vpdi računa da se životinje ne ubijaju bez obzira da li su opasne ili ne.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here