Najučestaliji oblik infekcije koji se može manifestirati na površini kože jest vjerojatno lišaj. Ipak, bitno je napomenuti da unutar dermatološke zajednice termin “ringworm” nije službeno priznat kao dijagnostički izraz. To opisano stanje, koje često nazivamo “ringworm”, obično se prepoznaje po prisutnosti crvenih kružnih osipa. Potrebno je istaknuti da ti crveni krugovi na koži mogu, ali i ne moraju biti popraćeni svrabom.

Lišaj se obično razvija zbog gljivičnih infekcija koje potječu iz rodova Epidermophyton, Microsporum i Trichophyton. Ovo stanje može se javiti tijekom cijele godine, ali je češće tijekom ljetnih mjeseci. Valja napomenuti da su gljivične infekcije češće u adolescenciji, dok se kod djece najčešće manifestiraju na vlasištu. U većini slučajeva, prijenos lišaja događa se izravnim kontaktom s kožom zaražene osobe ili životinje. Dodatno, prijenos može nastati kontaktom s kontaminiranim predmetima poput šešira, češljeva, cipela, čarapa i slično.

Liječenje lišaja uključuje primjenu antifungalnih lijekova. Blaži slučajevi lišaja obično dobro reagiraju na ove lijekove, dok teže infekcije često zahtijevaju upotrebu jačih lijekova koji se koriste u kombinaciji tijekom nekoliko tjedana. Kao što smo već spomenuli, lišaj se obično manifestira kao kružni osip na koži. Iako taj osip može biti crven, često se pojavljuje kao srebrnaste mrlje na koži. Te mrlje mogu biti perutave i uzrokovati svrab, a u naprednijim fazama infekcija se širi prema vani u obliku prstena. Središnji dio tog kruga obično se čisti, vraćajući koži normalnu boju.

Zaraznost lišaja je izuzetno visoka, jer se lako može prenijeti putem kontaminiranih objekata. Postoji nekoliko načina prijenosa lišajaPrijenos s jedne osobe na drugu putem bliskog kontakta s već zaraženom osobom.Prijenos s životinje na čovjeka, gdje postoji rizik od infekcije ako dođe do kontakta s zaraženom životinjom. Ovaj rizik nije ograničen samo na pse i mačke, već može uključivati i krave.Prijenos virusa nije uvjetovan samo direktnim kontaktom s inficiranom osobom ili životinjom, već i dodirivanjem predmeta ili površina koje su bile u kontaktu s njima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here