Jedan državljanin Srbije pretrpio je lakše povrede u Izraelu u sklopu eskalacije nasilja između Izraela i Hamasa. Počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, potvrdio je ovu informaciju i istakao da se radi o lakšim povredama te da je osoba već otpuštena iz bolnice. Napetosti u Izraelu eskalirale su nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze, što je rezultiralo aktivacijom sirena za vazdušnu opasnost u južnim i centralnim delovima zemlje. Lider Hamasa, Muhamed Deif, izjavio je da je to dan najveće borbe i najavljuje kraj okupacije, dok je izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio da je zemlja u ratu.

Situacija je izazvala veliku zabrinutost međunarodne zajednice, a zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN za naredni dan kako bi se razmotrila situacija i potaknuli diplomatski napori za okončanje sukoba. Očekuje se dalji razvoj situacije u narednim danima. Situacija u Pojasu Gaze tokom eskalacije sukoba postaje sve strašnija kako svaki dan prolazi. Palestinski teritorij suočava se s intenzivnim bombardovanjem izraelskih zračnih snaga, što je izazvalo velike štete i gubitke života. Civilna infrastruktura, uključujući stambene zgrade, bolnice, škole i mediji, takođe je pretrpjela ozbiljne štete.

Humanitarne organizacije upozoravaju na pogoršanje humanitarne krize u Gazi, sa sve većim brojem civilnih žrtava i stotinama ranjenih. Nedostatak pristupa osnovnim potrebama poput hrane, vode i medicinske pomoći dodatno otežava situaciju za lokalno stanovništvo. Izraelske vlasti tvrde da su ciljali vojne mete Hamasa u Gazi i da su preduzeli mere kako bi minimizirali civilne žrtve. Međutim, civilne žrtve se i dalje javljaju, a pristup humanitarnoj pomoći ostaje izazovan zbog razornih napada.

Međunarodna zajednica pritisnuta je da deluje kako bi se okončala eskalacija nasilja i postigao trajni prekid vatre. Pregovori i diplomatski napori su ključni za okončanje ovog konflikta i sprečavanje daljeg pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here