Razmotrimo jednu od najpoznatijih dijeta na svetu – čuvenu keto dijetu, a njenu efikasnost i zdravstvene aspekte analizira poznati srpski nutricionista, dr. Saša Plečević, poznat i kao srpski “doktor Filgud”. Keto dijeta privlači pažnju mnogih zbog svoje popularnosti, ali i kontroverznosti, pa je važno sagledati njene potencijalne prednosti i mane.

Dr. Plečević ističe jednostavan razlog zašto treba biti oprezan s keto dijetom. Prema njegovim rečima, ključno je da se ne zanemari važnost umerenog unosa hrane i pravilnog rasporeda obroka. Odbacivanje večere ili ograničavanje vremenskog perioda tokom kojeg se jede može dovesti do gubitka težine, ali ovakvi drastični pristupi nisu nužno zdravi. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, optimalno vreme za obroke je prvi obrok ujutru, drugi obrok uveče, uz spavanje između deset i jedanaest sati. Važno je održavati razumnu vremensku distancu između obroka i ne unositi hranu u organizam konstantno tokom dana.

Doktor Plečević ukazuje na to da je ključna reč umerenost. Ishrana koja uključuje raznovrsnost namirnica u umerenim količinama pruža telu sve potrebne nutrijente. Sve više šećera u ishrani može dovesti do povećanja telesne mase i rizika od raznih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Važno je znati da ćelije u našem organizmu zahtevaju šećer za normalno funkcionisanje. Eliminacija ugljenih hidrata i unos velikih količina masti, kao što to čini keto dijeta, može imati potencijalno negativne efekte.

U zaključku, keto dijeta može da bude korisna za gubitak težine, ali se treba pridržavati umerenih principa ishrane kako bismo očuvali optimalno zdravlje. Važno je razgovarati sa stručnjakom za ishranu pre nego što se odlučite za ovu dijetu kako biste osigurali da je ona pravilno prilagođena vašim individualnim potrebama i ciljevima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here