Unatoč tome što mu nije odobren traženi godišnji odmor, menadžer u uglednoj banci dobio je otkaz po povratku sa skijanja u Francuskoj. Ovaj slučaj završio je na sudu, gdje je presuda donesena ovaj tjedan. Sudac je presudio da je njegov raskid radnog odnosa bio nezakonit i naložio banci da menadžeru isplati iznos od 14.240 eura kao odštetu te da mu nadoknadi troškove od ukupno 1.500 eura.

Cijela situacija je započela kada menadžer, Damir, nije dobio odobrenje za godišnji odmor, ali se odlučio ići na skijanje u Francusku unatoč tome. Banka je poslala privatnog istražitelja da prati Damira tijekom putovanja. Damir se prvo uputio na skijanje od 5. do 8. siječnja, ali je morao prekinuti putovanje zbog zdravstvenih problema i završio u bolnici. Nakon povratka u Hrvatsku, dočekao ga je izvanredni otkaz u banci. Banka je argumentirala otkaz detektivskim izvješćem koje je sugeriralo da je Damir putovao u Francusku unatoč neodobrenom odmoru. Međutim, Damir se obranio tvrdeći da nije prekršio radne obveze jer je putovao tijekom plaćenog razdoblja, čak i ako nije imao odobren godišnji odmor. Osim toga, osporio je vjerodostojnost privatnog detektivskog izvješća.

Sudac je donio odluku u korist Damira, naglasivši da angažiranje privatnog detektiva za praćenje nekoga tijekom osobnog vremena smatra neprihvatljivim i pretjeranim zadiranjem u privatni život. Presuda nije pravomoćna, a banka zadržava pravo osporiti je u zakonski određenom roku. Ova situacija ilustrira važnost poštivanja zakonskih okvira i prava radnika čak i u situacijama koje uključuju godišnji odmor i službena putovanja.

Ova situacija podsjeća nas na važnost pridržavanja zakonskih propisa i prava zaposlenika čak i u složenim situacijama koje uključuju godišnji odmor i službena putovanja. Svaki zaposlenik ima pravo na odmor i slobodno vrijeme kako bi se opustio i obnovio energiju za radne obveze. To pravo je regulirano zakonima i propisima, a poslodavci trebaju biti pažljivi da ga ne krše.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here