U prvom tjednu studenog, Srbija je doživjela izuzetno topli početak mjeseca, s temperaturama iznad prosjeka za ovo doba godine. Na četvrtak, 2. studenog, zabilježeno je da su temperature dosezale više od 20 stupnjeva Celzijusa, što je rezultiralo aktivacijom žutog meteoalarma zbog neobično visokih temperatura za ovo doba godine. Republički hidrometeorološki zavod Srbije predviđa promjenu vremenskih uvjeta u petak, 3. studenog, s očekivanim jakim jugoistočnim vjetrom u košavskom području, praćenim olujnim udarima. Poslijepodne i navečer donose snažno naoblačenje, kišu, pljuskove i grmljavinu, uz očekivano slabljenje vjetra prema kraju dana.

Meteorolog Nedeljko Todorović prognozira da će veći dio studenog biti bez zimske idile i snijega, s temperaturama iznad prosjeka. Očekuje se često naoblačenje s kišom. Snijeg se planira tek u drugoj polovici mjeseca, ali uglavnom u planinskim područjima. Osim toga, vjetar će biti izražen, posebice u košavskom području. Goran Mihajlović, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, gostujući na “Prva” TV, najavljuje toplije zime s više padalina, 1,5 do 2 stupnja Celzijusa iznad prosjeka. Sezonske prognoze ukazuju na veću količinu padalina, između 120 i 180 mm, što bi moglo rezultirati češćim padavinama tijekom prosinca i siječnja, uključujući i snijeg.

Svijet je svjedok vremenskih ekstrema, a Mihajlović pripisuje te pojave globalnom zatopljenju. Klimatske promjene, kako tvrdi, dovode do češćih ekstremnih situacija, uključujući dugotrajne toplinske valove, sušna razdoblja, obilne padavine i intenzivne oluje.

Dok Srbija nastavlja suočavati se s promjenjivim vremenskim uvjetima, ova prognoza otvara šire pitanje o utjecaju globalnih promjena na regionalnu klimu i potrebu za prilagodbom društva na novonastale uvjete. Kao što možemo vidjeti vrijeme se stalno mjenja i nije lako se prilagoditi u svakom smislu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here